Menu Sluiten
Nederland
Nieuws

Eigenzinnig object: Coagulator

Nieuws - 02 juni 2014

Özgazi Holding B.V.
Sinds de oprichting van Özgazi, is het bedrijf uitgegroeid tot Europa’s grootste producent van fetakaas. In 1992 begon eigenaar Serif Aktürk met het produceren van zachte kaas. Hij ontwikkelde een zelfbedachte machine om het productieproces te automatiseren. Wegens groot succes was uitbreiding noodzakelijk en verhuisde Özgazi in 1997 naar een groter pand in Etten-Leur.

Innovatie
Inmiddels produceert de volledig geautomatiseerde productielijn dagelijks zo’n 40.000 kg kaas van koe-, geiten- en schapenmelk. Özgazi brengt producten op de markt onder eigen merknaam of via de private label houders, 18 in totaal. Ondanks dit succes, blijft Serif Aktürk niet stilzitten en is Özgazi constant actief met productontwikkeling. Omdat innovatie hoog op de agenda staat bij Özgazi, bestond er de wens om te investeren in een fetaproductielijn met meer capaciteit en minder verspilling van melk. Özgazi benaderde huisbankier ABN AMRO Eindhoven hiervoor. ABN AMRO Eindhoven schakelde vervolgens ABN AMRO Lease in, omdat de productielijn voldoet aan de lease criteria. De lijn is namelijk roerend, uniek identificeerbaar, zelfstandig en heeft een voorspelbaar waardeverloop.

Nieuwe productielijn
De coagulator is een productielijn waarop melk wordt bewerkt tot zachte kaas. De nieuwe productielijn is 59 meter lang en 5,5 meter breed. De capaciteit van de lijn, uitgedrukt in melk, is 19.000 liter per uur. Daarnaast is er geïnvesteerd in een nieuwe vul machine en een nieuwe mechanisatie ruimte. Dat is een ruimte waar de kazen in een geheel geautomatiseerd magazijn rijpen. Na rijping, worden de kazen naar de verpakkingsafdeling getransporteerd. Door deze nieuwe lijn is de productie toegenomen en blijft de kwaliteit van de kaas, ook op grotere schaal, gewaarborgd.

Operationele lease
Het totale investeringsbedrag voor de nieuwe lijn is EUR 9.500.000. De lijn is gefinancierd in een operationele lease met een looptijd van 60 maanden. Er is voor een operationele lease gekozen om het bodembeslag te mitigeren. ABN AMRO Lease is zowel juridisch als economisch eigenaar bij deze leasevorm. Het innemen van een restwaarde op deze productielijn is mogelijk omdat voedselverwerkende machines zeer waardevast zijn en aan zware hygiëne eisen moeten voldoen vanuit de voedselwetgeving. Een operationele lease is tevens voordelig voor Özgazi omdat er geen beslag op het werkkapitaal wordt gelegd. Dankzij het off-balance karakter van een operationele lease, treedt er balansverkorting op, wat gunstig is voor de balansvoering van Özgazi. Daarnaast is de financiering afgestemd op de economische levensduur van het bedrijfsmiddel en is het object 100% gefinancierd.

Voor meer informatie over Özgazi kijkt u op www.ozgazi.com.