Menu Sluiten
Nederland
Nieuws

Leasing klaar voor ‘smart factories’

Nieuws - 03 maart 2014

Investeringsbedrag metaalbewerkingsmachines stijgt
Low volume, high mix & high complexity: afnemers van de metaalindustrie vragen in toenemende mate om producten in kleine aantallen, in een grote diversiteit en van toenemende complexiteit. Dit blijkt uit een analyse van onze data over leasecontracten voor metaalbewerkingsmachines. Zo neemt het investeringsbedrag per machine toe. Deze ontwikkeling is te verklaren doordat nieuwe technieken om complexe of nauwkeurige bewerkingen uit te voeren of om de machine snel te kunnen instellen, de apparaten duurder maken. Een andere trend die uit onze data te herleiden valt, is dat het gemiddelde aantal leasecontracten per lessee toeneemt. Hieruit kan worden opgemaakt dat er steeds vaker wordt geïnvesteerd in meerdere objecten tegelijkertijd om tot een complete en optimale productielijn te komen.

Investeringsbedrag_metaal.jpg

 

Gedreven door het feit dat de klantwensen steeds specifieker worden, investeren metaalbedrijven in toenemende mate in de optimalisatie en flexibilisering van het productieproces. Een interessante ontwikkeling in dit proces is de koppeling van meerdere randapparaten, zoals beladingssystemen of voorraadsystemen, wat de bezettingsgraad verhoogt en de kostprijs per machine verlaagt. Connectiviteit en voortgaande automatisering gaan in de komende jaren een belangrijke rol spelen. Dit wordt ook wel ‘the internet of things’ genoemd: verschillende onderdelen van de keten gaan, omdat ze via het web met elkaar gekoppeld zijn, ‘met elkaar praten’ en dat heeft verstrekkende gevolgen. Binnen deze ‘smart factories’ verzamelen en wisselen machines, magazijnsystemen en andere productiefaciliteiten informatie met elkaar uit, controleren ze elkaar en initiëren zo nodig aanpassingen en wijzigingen in het plannings- en productieproces. Niet hardware, maar software is in dit proces een beslissende factor geworden. Kortom: software is de nieuwe hardware.

Meer weten over de laatste ontwikkelingen in de metaalbewerkingssector?
Download dan nu onze nieuwste publicatie: Investeren in metaalbewerkingsmachines, low volume, high mix & high complexity.


Bron: https://insights.abnamro.nl/leasing-klaar-smart-factories/