Menu Sluiten
Nederland
Nieuws

Investeren om voorsprong in markt te behouden

img

Nieuws - 13 mei 2015

De productontwikkeling van linerless labels ging in 2013 van start. “Dit zijn zelfklevende etiketten waarvoor geen drager nodig is. Het voordeel is dat het milieuvriendelijk is, omdat je ruim 50 procent op grondstoffen bespaart. Ook zijn er minder transportkosten, hoeft de klant minder vaak te wisselen en is ons product 10 tot 15 procent goedkoper dan gewone etiketten”, legt Hans Reedijk, algemeen directeur van Belona, uit. Hoewel het nog een jong product is, speelde Reedijk al veel eerder met dit idee. “Ik ben al drie decennia actief in deze branche en dacht zo’n 15 jaar terug al na over dit idee. Alleen was er in de markt toen onvoldoende belangstelling voor. Nu is er veel aandacht voor duurzaamheid en is ook de technologie beschikbaar. Dat biedt veel kansen. Klanten kijken bewust naar leveranciers die duurzame oplossingen kunnen bieden.”

Etiketten op maat
Belona bedient veel klanten in de foodsector. “Wij focussen ons op de foodindustrie en zijn goed vertegenwoordigd in de vleeswarenindustrie, pluimveesector, AGF en tuinbouw. Ook de logistieke sector weet ons te vinden. Onze klanten moeten steeds meer informatie op etiketten vermelden. Hiervoor is op het etiket meer ruimte nodig. Onze etiketten kunnen in verschillende lengtes worden verwerkt. Onze afnemers kunnen de machine zelf instellen om het etiket er uit te laten komen zoals zij willen”, legt Reedijk uit. “Het materiaal wordt in een bijzondere papierkwaliteit – thermopapier – geleverd. Wij maken de basisbedrukking van de klant en in tweede instantie kan de verpakker zelf variabele gegevens via thermoprinters die bij verpakkingslijnen staan, inprinten.”

Voorsprong in markt
De belangstelling voor de linerless etiketten is groot. Reedijk is er dan ook van overtuigd dat zijn bedrijf sterk zal groeien. Om deze groei mogelijk te maken, heeft hij het machinepark uitgebreid en hierin twee miljoen euro geïnvesteerd. “We hebben deze bedrijfsmiddelen met behulp van lease gefinancierd. De leasemaatschappij financiert onze investeringen in apparatuur. ABN AMRO is verantwoordelijk voor de bedrijfsfinanciering, in de vorm van een rekening-courant krediet en een middellange lening. Bovendien had zij een adviserende rol bij de leaseconstructie, waarbij in feite sprake was van een driehoek tussen de leasemaatschappij, de bank en ons bedrijf”, aldus Reedijk. De sectorale aanpak en de research van ABN AMRO maakten het volgens hem mogelijk de dialoog aan te gaan, waarbij de voor- en nadelen duidelijk aan bod kwamen. “Bij een financieringsvraag moet je open kaart spelen en transparant zijn. Hiervoor zijn realistische en betrouwbare prognoses een voorwaarde. Ook moet je een goede visie hebben over hoe je het product in de markt wilt zetten en dit met overtuigingskracht kunnen presenteren. De bank zag dat ons product veel groeimogelijkheden heeft en door de financiering konden we snel investeren. Hierdoor hebben we een voorsprong in de markt en zijn we in staat om te blijven groeien.”