Marktvisie Industrie – Belangrijkste trends in de sector Industrie

img

Nieuws - 02 maart 2015

2014 goed afgesloten
De industrie heeft 2014 positief afgesloten, na een krimp van 2,3% in 2013. De groei van de productie kwam in 2014 uit op 1,7%. De sterke stijgers in 2014 bleken onder meer de machine-industrie, de basismetaalindustrie en de transportmiddelenindustrie te zijn, zo blijkt uit de onderstaande cijfers.

Positieve vooruitzichten voor 2015
Gezien de positieve resultaten over 2014, is er een goede basis gelegd voor 2015. Het jaar 2014 wordt gekenmerkt als een overgangsjaar, waarin de onzekerheid over de economische ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten de boventoon voerde. Dit kwam tot uiting in de inkomende orders, de bezettingsgraad en de toename van het aantal uitzenduren. Ondanks de geopolitieke spanningen, met het Rusland-Oekraïne conflict als dieptepunt, lijkt het huidige sentiment van industriële ondernemers erop te duiden dat het vertrouwen grotendeels terug is. Voor zowel 2015 als 2016 gaat ABN AMRO uit van een groei in alle branches van de sector industrie.

Quick Response Manufacturing en Industrie 4.0
Een belangrijk thema komend jaar, is Quick Response Manufacturing. Dit is een aanpak om de doorlooptijden sterk te verkorten en de kostprijs te verlagen. Dit kan bereikt worden door met inzet van ICT meer efficiency te bereiken. Andere soortgelijke trends, is het concept Industrie 4.0, waarvan Internet of Things een onderdeel van is. Maar ook 3D-printing, robotisering, big data, cloud computing en een intensievere gebruik van social media zijn thema’s die komende jaren steeds belangrijker gaan worden. Dit alles om het productieproces efficiënter in te richten en de klanttevredenheid te verhogen.

DEMOWEEK – Efficiëntie in iedere dimensie
Aansluitend op de hierboven geschetste ontwikkelingen in de sector Industrie, nodigen wij u graag uit om de DEMOWEEK te komen bezoeken om de nieuwste ontwikkelingen in de metaalbewerkingsindustrie met eigen ogen te zien. Van 17 tot en met 20 maart vindt de DEMOWEEK plaats in Ede-Veenendaal. Tijdens dit evenement zullen acht vooruitstrevende leveranciers uit de metaalbewerkingsindustrie, u in eigen huis ontvangen. BEMET, Bendertechniek, Cellro, DMG MORI, Dormer Pramet, Dymato, HEIDENHAIN en Mitutoyo zullen u van alles vertellen over de nieuwste technieken op het gebied van productiesoftware, robotisering, machinebesturing, meten, 3D-printen en verspanende metaalbewerking.

ABN AMRO Lease is, als partner van de DEMOWEEK, aanwezig tijdens de DEMOWEEK om u te helpen met het maken van de juiste investeringskeuzes. Graag nodigen wij u uit om onze stand in de hal van Bender Techniek te komen bezoeken.