Ondernemer aan het woord: MisterGreen

img

Nieuws - 07 oktober 2015

ABN AMRO Lease ging in gesprek met Florian Minderop, General Manager van MisterGreen Electric Lease. Na zelf jarenlang werkzaam te zijn geweest in de olie-industrie, kwam hij tot het inzicht dat het anders moet én kan: “We zijn de eerste generatie die in aanraking komt met de gevolgen van klimaatverandering en ook de laatste die daar nog iets aan kan doen. Daarom wil ik een bijdrage leveren aan het terugbrengen van het gebruik van fossiele brandstoffen.”

Over MisterGreen
In 2008 richtte Florian, samen met Mark Schreurs, MisterGreen Electric Lease op. MisterGreen is een merkonafhankelijke leasemaatschappij, gespecialiseerd in elektrische auto’s. Het is ook de eerste leasemaatschappij in Nederland die uitsluitend elektrische auto's aanbiedt. Daarnaast investeert het bedrijf in een eigen netwerk van snelladers langs de snelweg, waarbij stroom gratis wordt aangeboden. Het doel dat MisterGreen zichzelf gesteld heeft, is helder: “Wij willen dat iedereen in 2030 elektrisch rijdt. En volgens mij gaat ons dat lukken”, zegt Florian. Waarom hij zo optimistisch klinkt? Simpel, omdat de vooruitzichten goed zijn: “Met de huidige technieken van batterijen en zonnepanelen, kunnen we binnen 20 tot 30 jaar een compleet nieuw ecosysteem rondom de zon bouwen. Waarbij we van de schadelijke effecten van olie af zijn.”

Tweede levenscyclus
Met Al Gore en Elon Musk als rolmodellen, is MisterGreen begonnen met het importeren van elektrische auto’s. Tegelijkertijd is het bedrijf gestart met een onderzoeksproject. Florian: “De twee vragen die mij altijd gesteld worden, zijn: Is de auto daadwerkelijk groener? En hoe zit het met de batterijen, zijn die wel schoon? Uit het onderzoek is gebleken dat de batterijen langer meegaan dan de auto’s zelf. Daarnaast krijgen de batterijen een tweede levenscyclus, doordat ze vervolgens gebruikt worden om zonne- en windenergie op te slaan. Denk hierbij aan een brede rivier, die bij veel regen hoog in de bergen zijn overtollige water kwijt kan in de uiterwaarden. Als er bijvoorbeeld teveel zonne- of windenergie geproduceerd wordt in Duitsland, dan wordt dit opgeslagen in onze batterijen. Deze goedkoop opgeslagen stroom kan tijdens piekuren weer worden geleverd aan het elektriciteitsnetwerk.” Ook stelt Florian duidelijk: “Een elektrische auto is niets anders dan een batterij op wielen. Op het moment dat je de auto koopt, investeer je dus ook al meteen in een batterij. En daarmee investeer je in een nieuw CO2-vrij ecosysteem.”

Actieradius is geen obstakel
In Nederland heeft MisterGreen al in 2011 concessies gekregen vanuit Rijkswaterstaat om, op de bestaande verzorgingslocaties, 15 jaar lang snellaadstations te exploiteren. Maar hoe zit het met de rest van Europa? Dat de actieradius van een elektrische auto geen probleem vormt, heeft MisterGreen bewezen door dit jaar een expeditie naar de Noordkaap te initiëren. “We zijn begin 2015, met twee Tesla’s met hierin acht man naar de Noordkaap gereden. Ons doel was om dit binnen vijf dagen te realiseren, om nul euro uit te geven aan brandstofkosten en nul euro aan uitstoot. Oslo haalden we binnen twee dagen, maar daarna moesten we de wildernis in, waar het sneeuwde. Toen werd het iets ingewikkelder, maar zelfs onder die barre omstandigheden, duurde het opladen slechts 20 à 25 minuten. Uiteindelijk hebben we de Noordkaap binnen vijf dagen gehaald. Dus de actieradius-angst is na deze trip compleet overwonnen”, vertelt Florian vol enthousiasme.

De afgelopen jaren is het aantal oplaadpunten stevig gegroeid. “In 2014 kon je al naar Zuid-Frankrijk rijden,” deelt Florian mee. “Ook is het mogelijk om naar Rome en Schotland te rijden en afgelopen zomer is onze collega helemaal naar Barcelona gereden. Daarnaast staan Portugal en Istanbul voor 2016 in de planning en zo komen er elk jaar meer punten bij.”

Toekomstbestendig rijden
“Ondanks dat laders en snelladers inmiddels een vast onderdeel van het straatbeeld zijn, is elektrisch rijden voor veel mensen nog allesbehalve vanzelfsprekend”, vertelt Florian. “Toch is Nederland, met meer dan 300 snelladers, een ideaal land om elektrisch te rijden.” Rondom het leasen van elektrische auto’s bestaan ook nog veel vragen, maar volgens Florian is elektrisch rijden naast milieuvriendelijker, ook goedkoper: “De total cost of ownership is heel laag. Neem bijvoorbeeld de Tesla Model S. Daar waar je voor een vergelijkbare benzineauto negenhonderd euro per maand kwijt bent, betaal je voor een Tesla 1.070 euro. Toch ben je goedkoper uit door de lage vier procent bijtelling en het feit dat je niet meer betaalt voor dure benzine en onderhoud. Door de nieuwe bijtellingsregels, wordt rijden met een verbrandingsmotor stukken duurder. Dit terwijl elektrische auto’s tot eind 2018 op slechts vier procent bijtelling blijven. “De aanscherping van deze regels heeft een positieve impact op het milieu, waardoor de klimaatdoelstellingen van de overheid gehaald kunnen worden”, deelt Florian mee. “Wij zijn overigens al blij als iedereen elektrisch gaat rijden, want dan gaan we richting een betere wereld. En als meerdere mensen elektrisch gaan rijden, groeien wij ook. Daarnaast zijn we momenteel perfect gepositioneerd in de markt en hebben we bepaalde ideeën over de toekomst. Kortom, wij zijn er klaar voor!”

Visie op smart mobility
Florian vertelt: “Zelf geloof ik sterk in de deeleconomie en in de trend die je nu veel ziet: van bezit naar gebruik. Ik heb meegewerkt aan het Car2Go initiatief in Amsterdam en naar mijn idee gaat het niet meer om het kopen van een auto, maar om het kopen van mobiliteit. De komst van zelfrijdende auto’s zal dit verder versterken. Deze auto’s rijden continu. Dus thuiskomen van werk, je auto parkeren, gaan slapen en de auto pas de volgende ochtend weer gebruiken, is ondenkbaar in deze situatie. En economisch gezien niet rendabel. Waarschijnlijk bestel je via je een app je gewenste mobiliteit en daarna rijdt de auto weer door om andere personen te vervoeren. Lease is een van de gemakkelijkste concepten qua service om mobiliteit aan te kunnen bieden. Je betaalt voor je gebruik. Ik geloof zelfs dat je in de nabije toekomst voor de prijs per kilometer gaat betalen. Kortom, dat je abonnementskosten voor je gewenste vorm van mobiliteit gaat betalen.”

Meer lezen over smart mobility? Kijk op www.abnamrolease.nl/mobility

Meer weten over MisterGreen? Kijk op http://www.mistergreen.nl/