Ondernemer aan het woord: Eikelenboom European Food Transport

img

Nieuws - 31 oktober 2016

Eikelenboom European Food Transport, specialist in tanktransporten, is in ruim een halve eeuw uitgegroeid tot de vaste logistieke partner voor een aantal grote multinationals en levensmiddelenfabrikanten. ABN AMRO Lease ging in gesprek met Ary Eikelenboom, directeur van het bedrijf dat hij samen met drie broers in 1985 overnam van zijn vader: “Inmiddels hebben we een kleine 140 mensen in dienst en een turnover van 18 miljoen euro.”

Over Eikelenboom European Food Transport
Ary Eikelenboom sr. startte zijn transportbedrijf in 1958 in Schipluiden. Toen nog met slechts drie auto’s waarmee hij zich richtte op het vervoeren van vloeistoffen in de regio. Na jaren van gestage groei werd verhuizing van het bedrijf noodzakelijk. Eerst naar Amsterdam en later opende Eikelenboom ook een vestiging in Bergen op Zoom. “In 1985 telde ons wagenpark 35 vrachtauto’s. Na de overname in dat jaar hebben mijn broers en ik het bedrijf kunnen uitbouwen tot het middelgrote transportbedrijf wat we nu zijn”, zegt Ary Eikelenboom. Naast het hoofdkantoor in Bergen op Zoom en de vestiging in Amsterdam heeft Eikelenboom European Food Transport zich inmiddels ook in België gevestigd. Volgens Eikelenboom een mooie springplank naar de markt in Noord-Frankrijk: “In 2013 hebben we transportbedrijf Bevernaegie in Belgie overgenomen. Met die overname hopen we ons netwerk verder uit te breiden.”

Transport vloeibare levensmiddelen
Met dank aan die expansie is Eikelenboom uitgegroeid tot een middelgroot transportbedrijf dat zich richt op het vervoer van vloeibare levensmiddelen zoals plantaardige oliën, vloeibare suikers en vruchtsappen. Grondstoffen vanuit de hele wereld komen binnen in Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Vlissingen en Gent. Daar worden de grondstoffen verwerkt en worden de halffabricaten opgepikt door de wagens van Eikelenboom. “Wij vervoeren de halffabricaten vervolgens naar fabrikanten van voedingsmiddelen, zoals Mars, Unilever en Lays”, legt Ary Eikelenboom uit. Anno 2016 heeft zijn bedrijf dagelijks 110 wagens op de weg. De chauffeurs maken voornamelijk korte ritten. “Onze mensen zijn goed opgeleid en we maken gebruik van geavanceerde computersystemen, zodat we juist op die korte ritten toegevoegde waarde kunnen bieden bij het laden en lossen. 90 procent van ons werk ligt in Nederland, België, Noord-Frankrijk en het Ruhrgebied.”

Van transport naar tankcleaning
Maar er is meer. Eikelenboom richt zich al lang niet meer uitsluitend op het transport van vloeibare levensmiddelen. Het bedrijf opende in zowel Amsterdam als Bergen op Zoom geavanceerde ‘tankcleanings’: reinigingsstations met geautomatiseerde installaties met gestandaardiseerde wasprogramma's, uitgerust met meerdere wasstraten. Bij deze reinigingsstations worden niet alleen de eigen transporttanks schoongemaakt, maar ook tanks van andere partijen. Eikelenboom ziet grote toegevoegde waarde: “De tankcleanings hebben zich ontwikkeld tot aparte businessunits."

Samenwerking ABN AMRO Lease
De samenwerking met ABN AMRO Lease kwam tot stand na een herfinanciering van Eikelenboom in 2015. Eikelenboom European Food Transport koos voor een lease-oplossing, omdat het bedrijf kapitaal wilde vrijhouden om in haar investeringsbehoefte te kunnen voldoen. “We waren al bekend met lease als financieringsoplossing en dus zijn we in 2015 op zoek gegaan naar een financieringspartner. ABN AMRO Lease bracht ons op zowel korte als lange termijn de meest passende oplossing, zodat we al onze vrachtwagens nu in de lease hebben.” ABN AMRO Lease stelde voor Eikelenboom een unieke lease-structuur op. “Met de cross-border faciliteit van ABN AMRO Lease kunnen we voor zowel voertuigen met een Nederlands kenteken, als voertuigen met een Belgisch kenteken een lease afroepen. Dit is een ideale oplossing voor ondernemers die in verschillende landen hun business exploiteren”, legt Ary Eikelenboom uit. Daarnaast maakt zijn transportbedrijf gebruik van gestapeld financieren; bij ABN AMRO Bank werd een krediet werd afgesloten en ABN AMRO Commercial Finance neemt de debiteurenfinanciering voor zijn rekening. “Dat pakket plus de mogelijkheid om ieder jaar tegen een vast leasebedrag te kunnen leasen was voor ons de reden met ABN AMRO Lease samen te werken.”

Toekomstplannen
“In de nabije toekomst willen we onze dienstverlening verder uitbreiden. Denk aan het opzetten van een tankcleaning in België. Onze uitreismogelijkheden liggen in het zuiden. We willen een strategisch partner worden van fabrikanten in Noord-Frankrijk, waarbij niet alleen traditioneel transport maar ook de hoge, meetbare kwaliteit van dienstverlening voorop blijft staan.”

Meer weten over Eikelenboom European Food Transport? Klik hier voor de website.