Ondernemer aan het woord: Elzinga Groep

img

Nieuws - 11 januari 2016

Over Elzinga Groep
Eke Elzinga sr. is de grondlegger van wat nu Elzinga Groep is. Als dorpssmid werkte hij in 1946 eerst in Workum (Friesland) en daarna in Klein Ulsda. Hij reisde het werk achterna. Zo kwam hij in 1962 terecht in Oudeschip; een klein dorpje in de provincie Groningen. Hij onderhield nauw contact met de boeren in het dorp en omstreken en raakte zodoende bekend met het fenomeen loonwerk. Hij zag een kans. Want met vier zoons in huis had hij al vier man personeel klaar om te gaan. Het loonbedrijf Elzinga was geboren. Maar dit loonwerk was seizoenswerk. In de zomer druk en in de winter niks. Dus werd er een winteroverbrugging gevonden in een failliete machinefabriek. Deze aankoop was het begin van de constante groei die Elzinga Groep door heeft gemaakt én nog steeds doormaakt. Inmiddels wordt dit groeiende familiebedrijf door de 3de generatie Elzinga’s bestuurd. In 1993 nam Eke Elzinga het roer over van zijn vader.

Eke Elzinga: “Kunnen we het niet, dan leren we het wel”
Dat Elzinga Groep een multi-inzetbare duizendpoot is, blijkt uit de vele werkzaamheden die de 4 bedrijven verrichtten. Zo heeft de groep naast een loonbedrijf een eigen machinefabriek en een certificerings bedrijf, de 'Hijsspecialist.nl’. Ook is de groep actief in de overslag met het bedrijf ‘Cargo Facilities’.

De diversiteit aan disciplines waarin Elzinga Groep werkzaam is, is ook meteen hun grote kracht. Doordat de groep deze disciplines aan elkaar kan knopen heeft het bedrijf de mogelijkheid om optimale oplossingen te bieden voor complexe problemen. Eke: “Het gaat binnen deze sector steeds sneller je moet steeds sneller acteren, en klanten zoveel mogelijk ontzorgen waar mogelijk. Als je dit kan heb je een goede basis om succesvol te worden.” Met het juiste materieel en de juiste mensen zet Elzinga Groep zich dagelijks in om voor zijn klanten oplossingen op maat te verzorgen. Het credo van Elzinga Groep is dan ook: “Kunnen we het niet, dan leren we het wel”.

Samenwerking met ABN AMRO Lease
Via de ABN AMRO Bank is Elzinga Groep bij ABN AMRO Lease terecht gekomen. Elzinga Groep heeft voor ABN AMRO Lease gekozen omdat bij lease het kostenpatroon in overeenstemming is met het inkomstenpatroon. Eke: “Door middel van lease is er een balans tussen de geldstroom die er binnenkomt en die er uitgaat, daarnaast is er relatief weinig risico op het uitstaande bedrag van de machines.” Elzinga Groep heeft een mix van machines in de lease en van machines die inmiddels uit de lease zijn en financieel zijn afgeboekt. Eke: “De mix van machines in en uit de lease zorgt voor een sterke stabiliteit van je bedrijf, en geeft je de ruimte om te schakelen wanneer het wat minder gaat.”

Elzinga Groep is positief over de intensieve samenwerking met ABN AMRO Lease. Eke: “Wij hebben bij ABN AMRO Lease een goede oplossing en een stukje maatwerk kunnen vinden zodat wij snel kunnen handelen om de juiste machines op de juiste momenten te kunnen kopen. Doordat er goede afspraken met de accountmanager zijn is de samenwerking feilloos. Hij weet hoe ons bedrijf in elkaar zit en wat wij aan het doen zijn, daardoor weet hij mijn wensen goed te vertalen.”

Toekomst
De Elzinga Groep is nog niet klaar. Eke: “Ik zie de toekomst goed in voor de Elzinga Groep. Echter, zullen wij ons constant moeten aanpassen aan de veranderingen in de markt, en die gaan snel, dus wij veranderen ook veel en snel en proberen zo op de nieuwe trends in te spelen.” Zoals altijd zitten ze bovenop belangrijke ontwikkelingen en overnames worden niet uitgesloten. De recent aangekochte grond rondom het hoofdkwartier in Uithuizermeeden bewijst dat er nog steeds ruimte is voor groei.

Meer weten over Elzinga Groep? Klik hier voor hun website.