Goed begin eerste kwartaal 2016 leasemarkt

img

Nieuws - 04 juli 2016

Het eerste kwartaal van 2016 van de Nederlandse equipment leasemarkt is het beste eerste kwartaal ooit. Dit blijkt uit recentelijk gepubliceerde marktcijfers door de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL). In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 was er sprake van een lichte stijging van 0,4%.

Groei van 19% aan nieuwe leasecontracten
In het eerste kwartaal is voor 1,3 miljard euro aan nieuwe leasecontracten gesloten in Nederland. “De leasemarkt wordt gedragen door een sterke economische conjunctuur, meer ondernemers vinden de weg naar leasing,” concludeert Stephan van Beek, voorzitter van de NVL. “Leasing is complementair met bankkrediet en andere kredietvormen, als je als bedrijf voor het investeren in bedrijfsmiddelen leasing inzet, heb je per saldo meer krediet”. Wel laat het eerste kwartaal van 2016 een daling van 11% zien in vergelijking met het vierde kwartaal van 2015. Overigens was het vierde kwartaal van 2015 de hoogste leaseproductie ooit in één kwartaal. De marktcijfers leasing Q1-2016 zijn hier te vinden.

De Europese leasemarkt
De Europese equipment leasemarkt is daarnaast het jaar ook goed begonnen. De winstgevendheid van leasemaatschappijen is ruim 12% toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast blijven de voorzieningen voor slechte risico’s verder dalen. Hieruit blijkt dat de Europese economie het goed doet.