Stand van Transport: wegtransporteurs verwachten hogere omzet en winst

img

Nieuws - 31 oktober 2016

Wegtransporteurs zijn positief gestemd over de toekomst. Dit blijkt uit de rapportage Stand van Transport van ABN AMRO. In het tweede kwartaal van 2016 boekten de wegtransporteurs als een van de weinige branches in de transportsector groei en trokken hiermee de omzet van de totale transportsector omhoog. Op basis daarvan geven zij aan hogere omzet en winst te verwachten. De ondernemers in het vervoer over water en in de logistieke dienstverlening zijn overwegend negatief gestemd over het economisch klimaat.

Uit de Stand van Transport blijkt dat de omzet van de Transport & Logistieke sector in het tweede kwartaal van 2016 met 0,1% licht is toegenomen. Volgens de rapportage is deze toename voornamelijk te danken aan een omzetstijging bij het wegtransport, de grootste branche in de Transport & Logistieke sector. “De andere branches presteerden minder goed. Zo daalde de omzet van de zee- en kustvaart met 8%. Overcapaciteit op deze markt zorgt voor druk op de prijzen en lagere omzet”, stelt ABN AMRO. Ook de omzet van de binnenvaart nam in deze periode met 6% af. Lagere droge bulk volumes zorgen voor minder werk voor de binnenvaartschippers.

Minder faillissementen
ABN AMRO onderzocht ook het aantal faillissementen. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 142 bedrijven in de sector failliet gegaan. Dat zijn er 12% minder dan in dezelfde periode in 2015. “Het aantal faillissementen van bedrijven dat zich bezig houdt met het verlenen van logistieke diensten is gestegen van 59 in 2015 naar 80 in 2016, maar nog steeds ligt dat aantal relatief (in vergelijking tot voorgaande jaren) laag. Door een afname van het aantal faillissementen en een toename van het aantal bedrijven is de faillissementsgraad verder verbeterd en ligt het nu op 0,59%”, aldus het rapport van ABN AMRO.

Overige facts & figures uit de Stand van Transport:

  • In het eerste half jaar van 2016 groeide de economie van de eurozone (2%) sterker dan die in de VS (1%).

  • In de eerste zeven maanden van 2016 zijn de volumes over Schiphol met 2% toegenomen

  • De containeroverslag in Rotterdam daalde met 2%, de overslag in Hamburg met 1%. De containeroverslag in Antwerpen groeide met 4%.

Meer informatie over de Stand van Transport? Klik hier.

Lease oplossingen binnen uw sector
Financier uw bedrijfsmiddel tot 100% met Financiële Lease
Met financiële lease is het mogelijk uw bedrijfsmiddelen tot 100% te financieren. Dankzij de 100% bevoorschotting hoeft u uw werkkapitaal niet aan te spreken en is het bedrijfsmiddel direct te gebruiken.

Geen restwaarde risico met Operationele Lease
Met behulp van operationele lease kan u kiezen het bedrijfsmiddel over te nemen of terug te leveren. U betaalt dus alleen voor het gebruik.

Bij beide lease-oplossingen kunnen we de duur van de lease precies afstemmen op de economische levensduur van het bedrijfsmiddel. Hiermee beogen we dat de kosten en baten met elkaar in verhouding zijn