Innovatie in de automotive en mobiliteitssector

img

Nieuws - 04 mei 2017

De afgelopen jaren is de technologische ontwikkeling in de automotive en mobiliteitssector groot geweest. Deze ontwikkelingen leiden niet alleen tot ander consumentengedrag, maar hebben ook invloed op de levenscyclus van de bedrijfsmiddelen in deze sector. We spraken Maarten Klein, Equipment Specialist Automotive bij ABN AMRO Lease over belangrijke marktontwikkelingen in de sector.

Van autoleasemaatschappij naar mobiliteitsregisseur
Met de ICT gerelateerde technologische ontwikkelingen komen steeds meer substituten voor de auto. Reizen van A naar B wordt eenvoudiger door nieuwe toetreders zoals Uber, Lyft, Snappcar en Car2go. Volgens Klein spelen autoleasemaatschappijen in op deze trend doordat ze steeds meer transformeren van autoleasemaatschappij naar mobiliteitsregisseurs en administrateurs. 

Toch blijft de auto een belangrijk onderdeel van de propositie stelt Klein. “Het feit dat deze leasemaatschappijen ook andere diensten toevoegen aan het portfolio wijst erop dat de marktvraag verandert. Deze trend is onomkeerbaar en ook noodzakelijk om in de toekomst goede dienstverlening te bieden aan zakelijk reizend Nederland.”

De komst van het cafetariamodel
Klein stelt dat organisaties zich steeds meer richten op het zogenaamde cafetariamodel. Het cafetariamodel is een model waarbij mobiliteit in diverse vormen aangeboden wordt aan de medewerker. Tegelijkertijd is Klein van mening dat deze veranderende marktvraag voor de grotere bedrijven duidelijk aanwezig is. Dit in tegenstelling tot de wat kleiner, veelal regionaal opererende ondernemingen, waar dit minder nadrukkelijk aanwezig is. Autoleasemaatschappijen die zich niet oprichten als mobiliteitsprovider verdwijnen niet uit het speelveld, maar blijven voorlopig een rol van betekenis spelen.

Innovatie in de automotive
Innovatie in de automotive is de afgelopen jaren groot geweest. Volgens Klein ligt veranderende wet- en regelgeving hieraan ten grondslag. “Waar decennia lang geen noemenswaardige veranderingen zijn doorgevoerd, vinden fabrikanten nu, onder druk van strenge regelgeving, de weg naar innovatie en milieuvriendelijkere automobiliteit.”

Vanuit de Europese Unie zijn normen opgelegd aan alle autofabrikanten, deze regels houden onder andere in dat:

  • Vanaf 2021 de CO2 uitstoot van alle geleverde auto’s gemiddeld op 95 gram per kilometer of lager moet liggen.

  • De NOx uitstoot maximaal 80 gr/km mag zijn. Nu wordt een overschrijding van 110% gedoogd, (168 gr/km). Vanaf 2021 mag de overschrijding nog maximaal 50% zijn (120 gr/km).

Deze strenge normen leiden er toe dat fabrikanten zich moeten richten op alternatieve aandrijving; benzine en vooral diesel is te vervuilend. “Omdat het optimaliseren van NOx uitstoot bij diesel erg complex en naar verluid niet rendabel is, verwachten diverse merken in 2020 nagenoeg geen auto’s met dieselmotoren meer te produceren", vervolgt Klein. De traditionele brandstof (vooral diesel) zal snel vervangen worden door hybride en volledig elektrische vormen. Alle merken innoveren continu, op zoek naar nieuwe en efficiëntere aandrijving zonder fossiele brandstof.

Waterstof een van de sleutels voor de aandrijving van toekomstige auto’s
Naast de ontwikkeling van volledig elektrische voertuigen wordt ook onderzoek gedaan naar auto’s die de benodigde energie opwekken door middel van waterstof. Klein verwacht echter niet dat waterstof de enige sleutel is voor de aandrijving van toekomstige auto: “Er komt waarschijnlijk een mix van verschillende aandrijf- en brandstofsoorten. Al zal de vraag op korte termijn niet erg groot zijn, vanaf nu is het wel mogelijk om waterstof aangedreven auto’s te financieren middels lease. Nu nog hopen dat er op meer dan 3 plaatsen in Nederland waterstof getankt kan worden."

Vragen?
Voor vragen neemt u contact op met Maarten Klein. Wij denken tevens graag mee met het opstellen van een duurzaam autobeleid in uw organisatie.

Onze equipment specialist

Maarten Klein
Equipment specialist Automotive

T: +31 (0)30 212 6806
E: maarten.klein@nl.abnamrolease.com