Internet of Things in de leasewereld

img

Nieuws - 31 januari 2017

De komst van Internet of Things (IoT) geeft een nieuwe dimensie aan hoe kennis van bedrijfsmiddelen wordt verkregen. Hierdoor ontstaan er nieuwe business modellen, waarbij bijvoorbeeld het gebruik van bedrijfsmiddelen steeds nauwkeuriger kan worden gemeten.

Waar staat IoT voor?

Internet of Things omvat het verbinden van apparaten die onderling informatie delen en hierop nieuwe toepassingen ontwikkelen. Het zijn een hele hoop zenders en ontvangers die informatie delen. Alles met een stekker kan in principe worden verbonden met elkaar. Dus ook alle (moderne) machines en apparaten in een productieketen.

Groei van IoT

Onderzoeksbureau IHS voorspelt dat de wereldwijde IoT markt aan grote groei onderhevig is. Een groei van 20,3 miljoen verbonden apparaten in 2017 naar 74,4 miljoen verbonden apparaten in 2025.

Ook als er ingezoomed wordt op de B2B markt zien we de groei van verbonden apparaten stijgen met maar liefst 28% per jaar naar 5,4 miljoen verbonden apparaten in 2020. Adviesbureau McKinsey verwacht zelfs dat IOT B2B applicaties een groter economisch potentieel heeft dan de consumenten markt.

Nieuwe mogelijkheden

Door de groeiende hoeveelheid apparaten die met elkaar verbonden zijn, wordt het nu mogelijk om bijvoorbeeld te meten of de capaciteit van een machine wel optimaal benut wordt en kan de mate van onderhoud voorspeld worden. Met andere woorden biedt IoT de mogelijkheid om bestaande bedrijfsprocessen te transformeren.

Door beter inzicht in het gebruik van bedrijfsmiddelen ontstaan ook nieuwe businessmodellen zoals pay-per-use, oftewel het betalen voor gebruik. En door remote monitoring is “anything as a service” mogelijk (McKinsey).

Dat de komst van IoT nieuwe mogelijkheden met zich mee brengt mag duidelijk zijn. Daarom zijn we bij ABN AMRO Lease samen met machinebouwers en leveranciers aan het onderzoeken hoe IoT ons verder kan helpen met toekomstige business modellen zodat we onze klanten ook in de toekomst relevante producten kunnen leveren.

Contact

Meer informatie over IoT is te vinden op ABN AMRO insights. Voor vragen kunt u hier contact met ons opnemen.