ABN AMRO Lease onthult nieuwe waterstofauto HAN Hydromotive

img

Nieuws - 06 juni 2019

Maandenlang bouwden studenten van de HAN Hogeschool in Arnhem aan de HM10, het voertuig waarmee zij deel gaan nemen aan de Shell Eco-Marathon. Als trotse hoofdsponsor mocht ABN AMRO Lease dit pronkstuk onthullen.

Het was aan Floor Oliemans en Mark Goedmakers om de HM10, die enkel op waterstof rijdt, namens ABN AMRO Lease te onthullen. “Het is een eer om zo’n technisch hoogstandje aan de wereld te presenteren”, aldus Goedmakers. “De studenten hebben bloed, zweet en tranen in dit project gestopt. Het is onvoorstelbaar wat ze in deze korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Ze zijn stuk voor stuk voorlopers op het gebied van duurzaamheid, een onderwerp dat bij ABN AMRO Lease hoog in het vaandel staat. We zijn dan ook trots op het team en hopen dat ze tijdens de Shell Eco-Marathon een prachtig resultaat gaan halen.”

Duurzaam

Bij de Shell Eco-Marathon draait alles om efficiëntie. De deelnemers moeten met zo min mogelijk brandstof een zo groot mogelijke afstand afleggen. Het team met het laagste verbruik wint. Snelheid speelt dus geen rol: “Met de huidige aandrijflijn willen we een verbruik omgerekend naar benzine van 1 op 800 kilometer halen. Dit proberen wij te halen door de rijweerstanden zo laagmogelijk te maken. Denk hierbij aan rolweerstand en luchtweerstand.”, aldus David Osterman van HAN Hydromotive.

V.l.n.r. Jelmer de Jong (HAN Hydromotive), David Osterman (HAN Hydromotive), Floor Oliemans (ABN AMRO Lease), Mark Goedmakers (ABN AMRO Lease)

De opdracht

HAN Hydromotive doet tijdens de Shell Eco-Marathon mee in de categorie ‘Urban Concept Class’, wat betekent dat het voertuig ook op de weg moet kunnen rijden. Zo heeft de HM10 bijvoorbeeld twee deuren, mag de auto exclusief bestuurder slechts 225 kilo wegen en de tijdens de race moet er met een minimale gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur worden gehaald. Dit is slechts een greep uit de voorwaarden van het 48 pagina’s tellend regelement.

Shell Eco Marathon 2019

Het HAN Hydromotive team neemt het van 2 tot 5 juli op tegen ruim 160 teams uit 25 verschillende landen. De wedstrijd vindt plaats op het circuit van Mercedes-Benz in Londen.

We wensen de 17 studenten van de HAN Hydromotive en Commercial Supervisor Selma van Loon veel succes!