GroenLease: voordelig zonnepanelen leasen voor je bedrijf

img

Nieuws - 21 december 2020

Zou je ook graag zonnepanelen op het dak van je bedrijf willen, maar zie je op tegen de grote investering? Misschien is de GroenLease-regeling dan wat voor jou. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en krijgt een korting op de rente.

Bij lease denken mensen vaak aan het leasen van een auto, maar je kunt veel meer bedrijfsmiddelen leasen: van zeecontainers, hijskranen en graafmachines tot tandartsstoelen en zonnepanelen.

Zonnepanelen vallen onder GroenLease dat ABN AMRO Lease vorig jaar introduceerde. Dit product voldoet aan de richtlijnen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarin staat wat in aanmerking komt voor groen leasen, investeren, lenen, sparen of beleggen.

“Door deze maatregel van de Nederlandse overheid kunnen we onze klanten die zonnepanelen willen leasen een korting geven van 0,3 procent op de rente,” legt Claudio Moretti uit.

Groenverklaring

Financiële Lease is de meest voorkomende manier van bedrijfsmiddelen financieren en GroenLease is in feite de duurzame variant van financiële lease.

GroenLease is ontwikkeld samen met de ABN AMRO Groenbank, een duurzame dochteronderneming binnen ABN AMRO bank. De Groenbank investeert geld van spaarders in groene projecten waardoor spaarders een fiscaal voordeel krijgen. Bij GroenLease vraagt de Groenbank de noodzakelijke groenverklaring aan bij de RVO om in aanmerking te komen voor de rentekorting. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

GroenLease is mogelijk vanaf een investeringsbedrag van € 250.000 euro en heeft een looptijd van minimaal vijf en maximaal tien jaar. “Na zo’n zeven tot 15 jaar zijn de zonnepanelen over het algemeen terugverdiend,” zegt Moretti.

Geen grote uitgave

Naast de rentekorting die je krijgt, zijn er meer redenen om als bedrijf voor GroenLease te kiezen, vertelt Moretti. “Je hoeft dan niet in een keer een grote uitgave te doen. Met het werkkapitaal dat je overhoudt, kun je andere investeringen in je bedrijf doen. Je kunt zelf kiezen uit het merk en de leverancier van de zonnepanelen en betaalt een vast bedrag per maand.”

Als een bedrijf GroenLease heeft aangevraagd, bekijken zowel ABN AMRO Lease als de RVO de kwaliteit, prijs en merk van de voorgestelde zonnepanelen en de achtergrond van de leverancier. Als de RVO de aanvraag heeft goedgekeurd, krijgt ABN AMRO Lease een groenverklaringsnummer van de RVO. ABN AMRO Lease betaalt de projectkosten en de zonnepanelen kunnen geïnstalleerd worden. Het  bedrijf krijgt vervolgens 0,3 procent rentekorting op het maandelijkse bedrag dat ze moeten betalen.

CO2-reductie

Tientallen bedrijven hebben al gebruik gemaakt van GroenLease. Zo heeft Royal de Ree Holland vorig jaar 9574 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Dit familiebedrijf uit Lisserbroek levert bloembollen en planten voor de detail- en groothandel. De kosten die ABN AMRO heeft gefinancierd waren € 1.709.448,11.

Royal de Ree Holland bestaat al sinds 1919 en is al langer actief bezig met duurzaamheid en CO2-reductie. Zo slaagt het bedrijven erin om de tulpen, gladiolen, lelies en hyacinten op de weg van teler naar consument CO2-neutraal te vervoeren.

Met de zonnepanelen produceert het bedrijf 2.374.000 kWh aan groene stroom. Dat is vergelijkbaar met een gemiddeld stroomverbruik van 680 huishoudens in een jaar. Hiermee wordt meer dan 1.400.000 kg aan CO2-uitstoot voorkomen. Ook op het dak van een tweede vestiging wil Royal de Ree Holland nu zonnepanelen via GroenLease. De groenverklaring ter hoogte van € 600.000 is inmiddels binnen.

Elektriciteit voor het dorp

Ook B.V. Landgoed De Princepeel koos ervoor om via GroenLease van ABN AMRO Lease te investeren in zonnepanelen. De familie Smits, de eigenaar van een landgoed in Noord-Brabant, exploiteert er een biogasinstallatie, een akkerbouwbedrijf en een varkenshouderij.

De 5440 zonnepanelen worden binnenkort geplaatst op het varkensbedrijf. Hiermee kunnen 450 huishoudens in de gemeente St. Anthonis, namelijk 9,5 procent van het aantal inwoners, van stroom worden voorzien.

Ledverlichting

ABN AMRO Lease heeft tevens een lijst met ‘sustainable assets’, zodat ondernemers energiebesparende bedrijfsmiddelen kunnen financieren met lease. Moretti: “Die komen dus niet in aanmerking voor GroenLease, maar zijn wel duurzaam.” Als voorbeelden noemt hij elektrische trekkers, vorkheftrucks en personenauto’s, containerwoningen, koelvriesinstalaties, led-verlichting, recyclemachines en energieopslagsystemen.

Bijdrage leveren

 ABN AMRO Lease is een paar jaar geleden begonnen met de campagne ‘Stop met groen dromen, start met groen doen’. “We merkten dat er veel animo was onder onze relaties om duurzamer te werken,” vertelt Moretti. “Nog steeds merken we het, maar corona heeft uiteraard wel impact. Bedrijven investeren nog altijd in het verduurzamen, maar alle investeringen lopen achter, dus ook de sustainable investeringen.”

Zonnepanelen blijven voor veel bedrijven echter een eenvoudige manier om te verduurzamen en elektriciteit te besparen. Veel bedrijven hebben tegenwoordig een duurzaamheidsbeleid en willen laten zien dat ze meegaan in de trend van verduurzaming, merkt Moretti.

“Steeds meer bedrijven denken: wij willen ook onze bijdrage leveren, zelfs als het langer duurt voordat ze die investering terugverdienen. De voordelen die lease biedt in combinatie met de korting van de GroenLease-regeling trekt ze vaak over de streep.”