Tips voor bedrijven in het Covid-19 tijdperk

img

Nieuws - 30 april 2020

Het Coronavirus houdt de samenleving in gijzeling. In alle landen en op alle continenten. Nooit eerder is een dergelijke situatie voorgekomen. De onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de situatie maakt het nog uitdagender. Voor mensen en voor bedrijven. Alle sectoren worden geraakt en hoe langer de crisis duurt, hoe groter de economische schade. Toch zijn er mogelijkheden om de schade te beperken. Wij geven u een paar tips.

1) Maak gebruik van de beschikbare overheidssteun
De regering verstrekt veel steunmaatregelen voor bedrijven die worden beïnvloed door Covid-19. De belangrijkste maatregelen die we op dit moment zien zijn de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, uitstel van betaling van belasting en de verruiming regeling Garantie Ondernemingsfinanciering. Maak gebruik van deze maatregelen om liquide middelen te genereren en te behouden. Waar nodig kan uw accountant of financieel adviseur u helpen toegang te krijgen tot deze maatregelen en er maximaal van te profiteren.

2) Praat met uw financier
Naast de steun van de overheid bieden de meeste banken en financiers hun eigen individuele maatregelen aan om hun klanten te ondersteunen. Bij ABN AMRO proberen wij onze klanten zo effectief en flexibel mogelijk te helpen. Wij richten ons hierbij op de individuele behoeften van de klanten en op oplossingen die snel inzetbaar zijn voor de bedrijven die het nu nodig hebben. Er zijn veel mogelijkheden, maar let er op dat u de meest geschikte oplossing voor uw bedrijf krijgt. Het is begrijpelijk dat er in de huidige omstandigheden een dringende behoefte aan liquiditeit is, maar het is ook riskant om alleen te focussen op de directe behoefte. Bedrijven moeten goed nadenken over de gevolgen op langere termijn van het aangaan van meer schulden. In de toekomst moeten deze worden terugbetaald om groei van de onderneming weer mogelijk te maken.

3) Onderzoek de mogelijkheden van steun door uw stakeholders
Op dit moment is het belangrijk om niet te vertrouwen op een enkele partij om u te helpen. Dit zijn ongekende tijden en vrijwel alle sectoren en bedrijven worden op een of andere manier getroffen. Bedrijven moeten praten met alle belangrijke belanghebbenden om hulp te vinden. Dit kan zijn steun van de aandeelhouders, leningen van bestuurders, verdere investeringen van PE/investeerders of mogelijk zelfs loonuitstel voor werknemers.

4) Beheer uw kasstroom
De uitdrukking "Cash is King" is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Hoewel dit uitdagende tijden zijn, is het van vitaal belang om uw werkkapitaal zo effectief mogelijk te beheren. Probeer klanten zo normaal mogelijk te laten betalen door effectief debiteurenbeheer. Misschien zijn deelbetalingen mogelijk of kleinere regelmatige betalingen als klanten niet het hele verschuldigde saldo kunnen betalen. Probeer daarnaast betalingen aan uw leveranciers te vertragen of te spreiden om uw werkkapitaal te behouden. Banken en financiers bieden uitstel van betaling van uw termijnen aan. Profiteer hiervan en probeer de beste deal te krijgen.

5) Samenwerken
Meer dan ooit moeten managementteams samenwerken om hun bedrijven door deze crisisperiode heen te helpen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje maar het belangrijkste is dat iedereen “in dezelfde richting roeit". Deel de problemen met elkaar en werk samen aan het vinden van de beste oplossingen.

Marcel de Gier
Directeur Bijzonder Beheer