Hoe FloriWorld de bloemensector tot bloei liet komen dankzij een duurzaam gebouw

img

Nieuws - 20 september 2021

Met een duurzaam, future proof gebouw werd experience centre FloriWorld het visitekaartje van de bloemensector. Dit was mede mogelijk dankzij het krediet van ABN AMRO Lease.

De achtergrond van de klant

FloriWorld is een experience centre waar je op een interactieve manier alles leert over bloemen en planten. Ontdek hoe bloemen en planten gekweekt worden, doe mee aan workshops, maak bloemenselfies, bied mee in een bloemenveiling en maak een virtuele ballonvaart boven Keukenhof. FloriWorld is gevestigd in Aalsmeer: het bloemendorp dat internationaal bekend is vanwege de bloementeelt.

Het idee voor FloriWorld ontstond al in 2010, omdat de oprichters merkten dat het aantal bezoekers van de bloemenveiling in Aalsmeer afnam. Dat kwam onder andere doordat mensen steeds vaker hun bloemen en planten online bestellen. Als antwoord hierop bedachten ze de experience waarin mensen kunnen zien hoe bloemen en planten verhandeld worden en wat het thema bloemen en planten vandaag de dag met mensen doet.

De uitdaging van de klant

Het idee uitdenken en de bouwplannen maken, nam enkele jaren tijd in beslag. In de tussentijd werd FloriWorld ingehaald door de mogelijkheden die er zijn om een gebouw te verduurzamen. De financiering was al helemaal rond en de bouw zou al van start gaan, maar de oprichters wilden op het laatste nippertje toch nog duurzame innovaties in het ontwerp van het gebouw meenemen. Dat zou de opening in 2020 nog sterker maken: een interactieve bloemenattractie gevestigd in een gebouw dat future proof is. De vele extra kosten die ze daarvoor moesten maken, konden ze alleen niet ophoesten. Ook moest de FloriWorld-opening nog steeds in 2020 zijn en mocht de verduurzaming van het gebouw dus niet voor vertraging zorgen.

De oplossing vanuit ABN AMRO


Uiteindelijk vond FloriWorld een goede partner in ABN AMRO Lease, omdat wij veel ervaring hebben in het verduurzamen van gebouwen. We hoorden hun verhaal en kwamen met een financieringsplan waarbij we geld leenden om de verduurzaming mogelijk te maken zonder dat de beoogde openingsdatum in gevaar zou komen. Rick Pesik, General Manager bij FloriWorld: “Dankzij ABN AMRO konden we een iconisch gebouw neerzetten dat het visitekaartje is geworden van de bloemensector.”

Het resultaat van de samenwerking


Het 7.000 vierkante meter grote gebouw is volledig gasloos en bevat verschillende verduurzamingstechnieken. Zo voorzien ledlampen de planten en bloemen van daglicht en worden ze gevoed met regenwater dat wordt opgevangen in opslagtanks. Op het parkeerterrein staan elektrische laadpalen en in het gebouw worden bezoekers van A naar B gebracht met een elektrische trein. Maar de grootste verduurzaming zit ‘m in de warmte-koudeopslag, waardoor er weinig energieverbruik nodig is om het pand te verwarmen. Dit vermindert de CO2-uitstoot en bespaart FloriWorld geld op de lange termijn.

Samenwerking met ons


Kan uw bedrijf ook wel een financiële boost gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wie weet maken wij binnenkort financiële ruimte voor uw succes.

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen