76 zonnepanelen voor duurzame tandartspraktijk

img

Nieuws - 08 november 2022

De moderne Mondzorgkliniek in Oud-Beijerland bevindt zich in een architectonisch en esthetisch aansprekend pand. Heel duurzaam was het pand tot voor kort nog niet. Een dak met 76 zonnepanelen bracht daar verandering in. Maurice Pfeil, tandarts, implantoloog en mede-eigenaar van de kliniek: “We willen ons steentje bijdragen aan duurzaamheid in Nederland. En uiteraard schelen de zonnepanelen ons – zeker in deze tijd – veel energiekosten.”

Groeiende praktijk door tandartsentekort

Maurice ontdekte de Hoeksche Waard na zijn afstuderen, 25 jaar geleden, toen hij een fulltime baan als tandarts zocht en in Oud-Beijerland belandde. “Deze regio was mij totaal onbekend. Ik kwam in de zomer kijken, toen de polder op z’n mooist was, en kon het zo goed vinden met de tandarts voor wie ik zou gaan werken, dat ik nooit meer ben weggegaan.”

Ondertussen heeft Maurice met collega De Groot een succesvolle en – met twee praktiserende eigenaren, 7 tandartsen, 5 mondhygiënisten en 15 tandartsassistenten - flink uit de kluiten gewassen maatschap. “Er zijn niet veel tandartsen in deze regio. Zeker Oud-Beijerland is vrijwel blanco op de mondzorgkaart. Mede daardoor zijn wij als praktijk enorm gegroeid. Ik geniet van de dynamiek in een groepspraktijk. In een groot team kun je met elkaar sparren en elkaar helpen om te relativeren, met als voordeel dat je nooit denkt dat je eigen problemen het grootst zijn. Mensen kunnen het zich niet altijd voorstellen, maar je kunt tandheelkunde zo leuk maken als je zelf wilt. Als implantoloog zie ik direct concreet resultaat van mijn werk.”

Investering dekt twee derde stroomverbruik

Na jarenlang praktijk te hebben gehouden in een bedrijfsverzamelgebouw, besloten De Groot en Pfeil in 2007 hun eigen pand neer te zetten. Een architectonisch tijdloos en aansprekend gebouw in een Rietveld-achtige stijl. Een uitstekende keuze volgens Maurice. “We krijgen nog bijna dagelijks complimenten van patiënten als ze hier voor het eerst binnenkomen.  Het was de beste investering die we ooit hebben kunnen doen. En hoewel we destijds vooral keken naar het esthetische aspect, kunnen we nu ook zeggen dat het een duurzaam pand is.”

De recente verduurzamingsslag van Maurice en collega’s volgt op een lange reeks kleinere stapjes. Zo stapte de mondzorgkliniek eerder al over op kartonnen bekertjes en minder papieren servetjes. En patiënten spoelen hun mond met koud water in plaats van met verwarmd water. “Natuurlijk helpen die kleine beetjes mee. Maar we wilden een groter verschil maken. De keuze viel op zonnepanelen, waarmee we ook de energiekosten flink terugbrengen; dat merkten we meteen. We kunnen nu twee derde van ons stroomverbruik dekken met zelfopgewekte energie. Na een zonnige dag kijk ik snel even op de app hoeveel ze nu weer hebben opgeleverd!”

Zonnepanelen, huisaankoop of behandelapparatuur: ABN AMRO denkt mee

De tandartsen kozen ervoor om hun 76 zonnepanelen te financieren via een lease. Maurice: “Als we het hele aanschafbedrag direct hadden betaald, zou de investering veel invloed hebben gehad op onze kosten. Nu spreiden we de lease over vijf jaar en verdienen we de investering in acht jaar weer terug. ABN AMRO beschikt over een groot netwerk. Onze relatiemanager tipte een aantal betrouwbare aanbieders van zonnepanelen en daarvan hebben we er een gekozen. Binnen een paar maanden was het geregeld, de handtekening was nauwelijks meer dan een formaliteit.”

Alle geldzaken worden soepel geregeld

Hoe het verduurzamingsproject is verlopen zegt veel over het vertrouwen van Maurice in de ABN AMRO. “Ik ken geen andere bank. Al vanaf mijn studententijd – en daarna bij het regelen van kredieten en het aankopen van mijn praktijk – worden al mijn geldzaken soepel door hen geregeld. Of het nu gaat om de aanschaf van een auto, een huis voor mijn studerende kinderen of behandelapparatuur voor de praktijk, de ABN AMRO denkt altijd even prettig en behulpzaam mee.”

Ook verduurzamen via een lease?

Bereken direct uw leaseprijs

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen