In Ovo leaset Ella® en maakt impact in de pluimveesector

img

Nieuws - 07 juli 2022

Wereldwijd worden er miljarden mannelijke kuikens direct na het uitkomen handmatig gesorteerd en gedood. Wouter Bruins en Wil Stutterheim van scale-up In Ovo zagen de noodzaak om iets aan dit probleem te doen. Ze ontwikkelden Ella®. “Hoe sneller we dit in de markt kunnen zetten, des te beter”, aldus Bruins. ABN AMRO zorgde voor de financiering.

De uitdaging van de klant

Ella® kan het geslacht van eieren in een vroeg stadium identificeren. Dit geeft broederijen de mogelijkheid om alleen de vrouwtjes uit te broeden en voorkomt daarmee de noodzaak tot het doden van de mannetjes, omdat ze geen eieren kunnen leggen. Hierdoor maakt In Ovo op wereldniveau een positief verschil in zowel dierenwelzijn als duurzaamheid van de pluimveesector.

Er is echter een probleem voor veel broederijen. “De machine is heel groot en heel duur om te bouwen. Veel broederijen hebben geen enorme marge op hun producten. Ze kunnen dus niet investeren in een dergelijke machine, terwijl ze er wel graag mee werken”, legt Bruins uit.

De oplossing van ABN AMRO

De klanten van In Ovo betalen per gescand eitje, dit verdienmodel staat ook wel bekend als Product-as-a-Service (PaaS). Deze werkwijze maakt het mogelijk om broederijen wereldwijd te kunnen voorzien van een Ella®. De machines moesten echter eerst worden gefinancierd. Dit werd bemoeilijkt omdat het om innovatieve machines gaat zonder bewezen track record.

 “Ons bedrijf is best complex. ABN AMRO haalde er meteen een team bij, met wie we prettig contact hadden”, zegt Bruins. Na een introductie via de PaaS-desk van ABN AMRO, hebben collega’s van de sector Industrie van ABN AMRO Commercial Banking en ABN AMRO Vendor Lease de handen ineen geslagen om een financiering op te zetten.


Na goede gesprekken konden de machines 1-op-1 gefinancierd worden middels een pandlease: een lening op basis van pandrecht op de machine.

Het resultaat van de samenwerking

Mede dankzij de financiering van ABN AMRO kan In Ovo een enorme impact maken op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn in de pluimveesector. Het blijkt dat één Ella®-machine in staat is om per jaar te voorkomen dat 5 miljoen haantjes onnodig uitgebroed worden. Doorgerekend zorgt dit dat een Co2 uitstoot van 40.000 ton wordt voorkomen. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 2.000 Nederlandse huishoudens. De potentie van deze techniek op een grotere schaal is dus enorm.

De toekomst


“Onze blik op de toekomst veel groter dan waar we nu alleen mee bezig zijn, hiervoor ontwikkelen we tevens andere innovaties. We gaan veel machines neerzetten in vele landen dus we verwachten in de toekomst meer met de bank samen te gaan werken, zo gaan we impact maken”, besluit Bruins.

Meer informatie

Ook interesse om uw bedrijfsmiddelen te leasen?

Bereken direct uw leaseprijs

Of lees meer over de mogelijkheden.

De geboorte van Ella

Wouter Bruins en Wil Stutterheim ontmoetten elkaar in 2011 op de Universiteit Leiden. Tijdens een onderzoekt stuitten ze op het probleem van eendagshaantjes in de legpluimvee industrie. Het lukte de heren om een bio-marker te identificeren die het geslacht van de eieren in een vroeg stadium kon onthullen. Hiermee kan al voor het uitbroeden vastgesteld worden of er een haan of een hen in het ei zit. In Ovo als bedrijf was geboren.

Het team van In Ovo werkte vanaf 2013 aan een screeningsmachine die broederijen moest helpen bij de geslachtbepaling van de kuikens in hun eieren. Toen de machine af was, moest er nog een naam worden gekozen. Bruins vertelt hoe dit is gegaan: “Leonard, onze lead engineer, kreeg een dochter. Haar naam is Ella. Dit vonden wij een mooie naam die synoniem is geworden voor onze machine. Geen ingewikkelde high-tech benaming. Nee, gewoon Ella.”

Meer relevante artikelen