Observatiebus voor internationaal recherchebureau

img

Nieuws - 16 januari 2023

Een onderzoeksbureau dat gestolen oldtimers, boten en zelfs graafmachines opspoort: Investigation and Recovery Service (IRS) is geen doorsnee bedrijf. Eigenaar-directeur Gerrit Walgemoet en zijn team – waaronder twee van zijn dochters – halen jaarlijks ruim 500 vermiste voertuigen terug uit binnen- en buitenland. Langdurige observatie is daarbij vaak noodzakelijk. En dat brengt voor specifieke vervoerswensen met zich mee: “Ik moet er alle observatieapparatuur in kwijt kunnen én erin kunnen overnachten. De financiering voor zo’n bus is niet overal te verkrijgen.”

Recherchewerk met nieuwe technieken

Na een carrière bij de douanerecherche en als schade-inspecteur bij een verzekeraar begon Gerrit in 1995 zijn eigen bedrijf. Met IRS beveiligt hij voertuigen of machines en zorgt hij dat vermiste objecten veilig terugkeren. In de afgelopen 25 jaar is het recherchewerk volgens hem niet veel veranderd. Gerrit: “De basis van mijn werk is hetzelfde, alleen zit er meer techniek in de gestolen voertuigen. Zo slaan auto’s vaker zelf data op en bevatten sleutels allerlei sensoren. Van die technieken maak ik graag gebruik. Bijvoorbeeld met peilzenders: kleine apparaatjes met een eigen stroomvoorziening, die de locatie van een voertuig doorgeven.”

Voertuigen achterhalen door heel Europa

Gerrit - en zijn team - zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Het gebeurt regelmatig dat hij ’s nachts uit zijn bed wordt gebeld over een gestolen voertuig. “Klanten met een peilzender van ons in hun auto bellen bij diefstal de alarmcentrale. Vervolgens worden wij geïnformeerd en zet ik – bij de juridische grondslag van een aangifte – mijn team aan het werk. In de meeste gevallen weten we het voertuig terug te vinden. Dit jaar zelfs een Mercedes oldtimer met een waarde van twee miljoen euro. Voor andere klanten, zoals een verhuurder van graafmachines, monitoren we de locatie van hun hele vloot machines. Als er opeens een Caterpillar in Polen staat, nemen we direct contact op met die klant om na te gaan of dat klopt. Zo niet, dan starten we ons onderzoek.”

IoT geeft nieuwe kansen op de markt

Naast opsporing richt het bedrijf zich ook op preventie. Met de ontwikkeling van Internet of Things (IoT) zijn de beveiligingsmogelijkheden enorm gegroeid. Ook Gerrit zag kansen: “Ik heb zelf twee linkerhanden, maar wel genoeg ideeën. En ik weet wat de wensen in de sector zijn. Voor het ontwikkelen van een betaalbare peilzender bracht ik ontwikkelaars uit Zuid-Korea en Frankrijk bij elkaar. Zulke zenders worden bijvoorbeeld gebruikt door de politie in lokfietsen of -auto’s, of door particulieren met een waardevol voertuig.”
“Onze nieuwe, niet te jammen peilzender werkt via Sigfox; een netwerk dat sensoren en apparaten met minimale stroomtoevoer verbindt. Met hen hebben we een mooie wisselwerking. Omdat wij officiële partner zijn van Heliot Europe – de Sigfox netwerkbeheerder – kunnen hun klanten bij ons terecht voor recherchediensten. Op deze manier brengen we stabiliteit in ons bedrijf. Ik vind het leuk om samen nieuwe producten te bedenken en de verkoop ervan is een mooie aanvulling op de omzet.”

Lease bij ABN AMRO wél mogelijk

Een belangrijk onderdeel van Gerrits opsporingswerk is observatie – soms uren of dagen achter elkaar. Een goed vervoermiddel is voor hem dan ook essentieel: “Onze voertuigen moeten voldoen aan speciale wensen; we willen erin werken én slapen. Een soort camper, die we kunnen inrichten als observatiepost met alle bijbehorende camera-apparatuur.”
Het regelen van financiering voor zo’n speciale bus bleek in eerste instantie niet zo eenvoudig. Gerrit: “Bij een reguliere leasemaatschappij was een lease niet mogelijk, omdat ze geen leases afsluiten voor campers. Zo kwam ik bij de ABN AMRO uit. Daar was begrip voor onze uitleg dat deze bus een essentieel bedrijfsmiddel voor ons is, en gold de beperking niet Ondertussen hebben we bij IRS drie bussen rondrijden, en bij elke nieuwe aanschaf gaat de afsluiting van het leasecontract gemakkelijker.”

Observatiebus blijkt uitstekende investering

Juist in coronatijd bleek de bus echt een goede investering. Gerrit: “Met ons mobiele kantoor konden wij gewoon ons werk blijven doen. Terwijl je bijna nergens kon overnachten omdat de hotels dicht waren, hadden wij het voordeel van eigen voorzieningen in de bus. En klanten vonden het prettig dat we niet bij hen binnen hoefden te komen, omdat we in de bus gesprekken konden voeren op anderhalve meter afstand.”

Meer informatie

Ook interesse in financiële lease?

Bereken direct uw leaseprijs

Of lees meer over de mogelijkheden

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen