Veiligheid op het internet

Veiligheid is een topprioriteit voor ABN AMRO Lease en volgt daarom alle internet-veiligheidsvoorschriften van ABN AMRO. ABN AMRO heeft uitgebreide beveiligingssystemen geïnstalleerd om uw transacties en de gegevens die u over het internet verstuurt te beschermen, maar geen enkel systeem is gegarandeerd 100% veilig.

De snel veranderende technologie en het open karakter van het internet maken het bijvoorbeeld moeilijk om waterdichte beveiliging te garanderen. Daarom is het belangrijk dat u ook zelf uw eigen beveiliging goed in het oog houdt, vooral wanneer u documenten van het internet haalt en persoonlijke gegevens via het internet verstrekt. Wij raden u dan ook aan om ook zelf voorzorgsmaatregelen te nemen zodat wij van beide kanten kunnen zorgen dat de risico’s die het internetverkeer met zich mee kan brengen tot een minimum worden beperkt.

E-mailfraude en namaakwebsites
Wellicht bent u bekend met de uitdrukking 'phishing'. Deze verwijst naar fraudeurs die 'vissen' naar uw persoonlijke en financiële gegevens voor crimineel gebruik.

Zij doen dit bijvoorbeeld door identieke kopieën te maken van de websites van grote, gevestigde bedrijven als ABN AMRO. Zij sturen ook frauduleuze e-mails in de hoop uw persoonlijke gegevens in handen te krijgen.

Let op: ABN AMRO zal u op deze manier nooit om vertrouwelijke informatie vragen! Hieronder vindt u een paar veel gestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe herken ik een namaakwebsite?
Als u niet zeker weet of de website op uw scherm echt is, kijk dan naar het exacte internetadres ofwel de URL. De URL van de groepsinternetsite van ABN AMRO is www.abnamro.com. Als het adres op uw scherm hiermee niet overeenkomt en u ziet bijvoorbeeld 'abnarmo' of 'abnamor', dan bent u letterlijk aan het verkeerde adres en moet u de verbinding met deze site verbreken. Om zeker te weten dat u de juiste URL hebt, kunt u deze zelf intypen. Op deze manier voorkomt u dat u naar een namaaksite wordt geleid via een misleidende banner of link.

Hoe kan ik een frauduleuze e-mail herkennen?
Zonder aanvullende maatregelen als de digitale handtekening kunnen fraudeurs eenvoudig e-mails namaken. Maar dat betekent niet dat u frauduleuze mails niet kunt herkennen. Computercriminelen stoppen vaak alarmerende, verleidelijke, of spannende onderwerpen in hun e-mails in de hoop dat u impulsief antwoordt en de gevraagde informatie doorgeeft. Dus neem altijd de tijd om de e-mail zorgvuldig te lezen. Als u twijfelt, is het beter om niet te antwoorden. Als u wel antwoordt, ga dan altijd eerst na of de e-mail echt is, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de vermeende afzender.

Let op: ABN AMRO vraagt u nooit per e-mail om vertrouwelijke informatie, zoals uw pincode, op te geven.

Moet ik gevoelige informatie vertrouwelijk behandelen?
Wees altijd voorzichtig als u om gevoelige informatie zoals rekeningnummers, pasnummers, pincodes en adresgegevens wordt gevraagd. ABN AMRO zal u hierom nooit per e-mail vragen! ABN AMRO behandelt uw persoonlijke gegevens en beveiliging altijd met de grootst mogelijke zorg. Wij adviseren u met klem om in geen geval namen, wachtwoorden of pincodes met anderen te delen.

Wat is phishing?
Phishing staat voor de praktijken van fraudeurs die ‘vissen’ naar uw persoonlijke en financiële gegevens en deze vervolgens gebruiken voor criminele doeleinden. Criminelen kunnen bijvoorbeeld identieke kopieën van bestaande websites van bedrijven maken, of u een frauduleuze e-mail sturen om u persoonlijke informatie te ontfutselen.

Waar kan ik meer informatie vinden?

  • www.antiphishing.org (Engelstalig)
  • www.digibewust.nl (Nederlandstalig)
  • www.microsoft.com

Zwakke plekken in IT-systemen melden 
We willen onze klanten veilig laten bankieren. Daarom verbeteren we onze systemen en processen continu, om deze betrouwbaar te houden. Ziet u toch een zwakke plek in een IT-systeem? Dan stellen we het op prijs als u dit aan ons wilt melden.

Werk met ons samen aan een oplossing
Fouten komen voor, we willen deze niet verbergen. Maar als u zwakke plekken in onze IT-systemen openbaar maakt zonder eerst met ons te overleggen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Hoe goed uw bedoeling ook is. Criminelen kunnen uw informatie gebruiken en zo bijvoorbeeld internetfraude plegen. Daarom vragen we u de fout eerst aan ons te melden en samen met ons te werken aan een oplossing. Zo kunnen we voorkomen dat er fraude plaatsvindt of dat systemen uitvallen.

Klik hier voor meer informatie over het rapporteren van onregelmatigheden in onze IT Systemen (Alleen in het Nederlands)