Verschil operationele en financiële lease

Bij leasing zijn er verschillende mogelijkheden. Operationele en financiële lease zijn de twee bekendste leasevormen, maar wat houdt dit precies in? En wat is de beste optie voor uw bedrijf? Wij zetten de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen beide leasevormen voor u op een rij. Daarna maakt u gemakkelijker een keuze en weet u waar u aan toe bent als u een leasecontract afsluit.

Wat is financiële lease? 

Financiële lease, ook wel bekend als financial lease, is een leasevorm die lijkt op een lening. U kiest het bedrijfsmiddel, wij kopen dat aan en stellen het voor een afgesproken periode (die gelijk is aan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel) aan u ter beschikking voor een vast bedrag per maand. U bent economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel, dus activeert het bedrijfsmiddel op uw balans en schrijft hierop af. U regelt zelf de verzekering en onderhoud van het bedrijfsmiddel.

Weet u zeker dat u het bedrijfsmiddel in de toekomst van ons wil kopen? Kies dan voor financiële lease.

Wat is operationele lease?

Operationele lease, ook wel operational lease genoemd, is een leasevorm die lijkt op huur. U kiest het bedrijfsmiddel, wij kopen dat aan en stellen het voor een afgesproken periode (die korter is dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel) aan u ter beschikking voor een afgesproken vast bedrag per maand. Wij zijn economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel, u brengt het maandbedrag direct ten laste van het resultaat. Aan het einde van het leasecontract heeft u drie opties:

1. U verlengt het leasecontract;

2. U koopt het bedrijfsmiddel voor een vooraf afgesproken bedrag

3. U levert het bedrijfsmiddel terug aan ons terug

U regelt zelf de verzekering en onderhoud van het bedrijfsmiddel. Wilt u later beslissen of u het bedrijfsmiddel wil kopen, teruggeven of het leasecontract wil verlengen? Kies dan voor operationele lease.

Verschil operationele en financiële lease

Zoals u leest, zijn operationele en financiële lease niet hetzelfde. Om het overzichtelijk te houden, leggen we operationele lease vs. financiële lease uit aan de hand van drie factoren:

  • Balans
    Bij operationele lease komt de auto niet op uw balans te staan, bij financiële lease wel.
  • Verlies en Winstrekening
    Bij financiële lease schrijft u af en brengt u de betaalde rente in aftrek van uw resultaat; bij operationele lease brengt u de leasetermijn ten laste van uw resultaat.
  • Einde contract
    Bij financiële lease bent u aan het eind van de leasetermijn eigenaar van het bedrijfsmiddel; bij operationele lease heeft u verschillende opties: u kunt het leasecontract verlengen of het bedrijfsmiddel van ons kopen of terugleveren.

Kom meer te weten over lease

Wilt u meer weten over het verschil tussen operationele en financiële lease? Of bent u benieuwd wanneer financiële lease of operationele lease voor u de slimste keuze is? Daar vertellen we graag meer over, dus neem gerust contact met ons op.