Covid-19 en de verschuiving in duurzame investeringen

img

Nieuws - 23 juni 2020

Het financieren van duurzame assets en projecten is een belangrijke focus voor ABN AMRO Lease. In dit artikel vertelt Claudio Moretti, verantwoordelijk voor Sales en Sustainability, over de uitdagingen en consequenties van de pandemie.

De vuilniswagens van het Nederlandse bedrijf Omrin rijden op groen gas, afkomstig van groente-, fruit- en tuinafval. De financiering kwam van ABN AMRO Lease. “Het geproduceerde groene gas wordt niet alleen gebruikt als brandstof voor hun eigen vrachtwagens, maar ook door het lokale gasnetwerk,” zegt Claudio Moretti.

Vorig jaar hielp ABN AMRO Lease ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten met hun inspanningen om duurzamer te worden. “Ziekenhuizen verbruiken veel energie,” legt Moretti uit. “Omdat het dakoppervlakte beperkt is, ontstond het idee om een overdekte parkeerplaats met zonnepanelen erop te bouwen.” Dertig procent van de energie die het ziekenhuis nodig heeft komt nu van de zon. Andere ziekenhuizen hebben ook al interesse getoond in deze oplossing.

Het Hubrecht Organoid Technology is een andere klant die onlangs financiering voor een duurzaam project nodig had. De onderzoekers wilden miniatuurorganen uit stamcellen creëren om nieuwe medicijnen op te testen. “Geweldig, want op deze manier is het niet nodig om op dieren te testen,” zegt Moretti.

 

Duurzame investeringen

Moretti zou over nog meer duurzame projecten kunnen vertellen die tot stand zijn gekomen middels financiering van ABN AMRO Lease. Maar net als overal is de invloed van Covid-19 en de wereldwijde lockdowns voelbaar bij ABN AMRO Lease. “Bedrijven ervaren veel onzekerheid, dus stellen ze investeringen uit. Helaas geldt dat ook voor de duurzame investeringen.”

Het is Moretti opgevallen dat als een duurzaam product duurder is of zelfs van hetzelfde prijsniveau, bedrijven geneigd zijn de investering erin uit te stellen. Veel bedrijven in de transport- en logistieksector kiezen er bijvoorbeeld voor om hun auto’s, vrachtwagens en trailers een onderhoudsbeurt te geven. Of ze worden opgeknapt, zodat de voertuigen voldoen aan EUR6, een Europese emissiestandaard. Op deze manier hoeft er nog niet te worden geïnvesteerd in elektrische transportmiddelen. In de toerisme- en vrije tijdsector, die vrijwel tot stilstand is gekomen, is helemaal weinig geïnvesteerd. De voedselsector doet het aan de andere kant aardig goed. “Maar zelfs hier worden alleen essentiële investeringen gedaan.”

Moretti is echter vrij zeker dat deze daling in investeringen slechts tijdelijk is. Hij gelooft dat veel bedrijven voor groene oplossingen zullen kiezen zodra de pandemie achter de rug is en er nieuwe investeringen gedaan moeten worden. “Overheden, consumenten, werknemers, toeleveranciers, afnemers – iedereen verwacht momenteel van bedrijven dat ze duurzamer worden.”

 

Aan de zijlijn

Tot een paar jaar geleden deden bedrijven vooral duurzame investeringen omdat ze er subsidie voor konden krijgen. Tegenwoordig zijn steeds meer bedrijven in Moretti’s ervaring intrinsiek gemotiveerd om duurzaam te zijn. “Het is onderdeel geworden van hun missie. Als je je niet met duurzaamheid bezighoudt, sta je over een paar jaar aan de zijlijn. Wetten en richtlijnen veranderen. Als je niet investeert in de juiste materialen en productieprocessen mag je niet meedoen.”

Dus hoewel groene oplossingen vaak duurder zijn en een langere terugverdientijd hebben, zorgen ze op de lange termijn voor de voortgang van je bedrijf. “Ondernemers zijn zich hiervan bewust en zelfs kleine bedrijven eisen meer van hun toeleveranciers. Uiteindelijk houdt het op voor je bedrijf als je niet duurzaam bent.”

Als voorbeeld noemt Moretti de producten die via webwinkels besteld worden. “Tijdens de pandemie zien we veel meer bestelauto’s en een groot aantal houdt de motor aan tijdens de bezorging van een pakketje. Consumenten vragen zich af waarom deze auto’s nog steeds op diesel rijden.” Als een vrachtvervoerbedrijf op een aanbesteding reageert maar niet voldoet aan de CO2-eisen van de webshop zou de webshop wel eens voor een ander bedrijf kunnen kiezen. “Sommige bedrijven gebruiken tegenwoordig alleen maar elektrische bestelbussen omdat ze niet geassocieerd willen worden met een vervuilend bedrijf.”

 

Open blik

Het was niet bepaald eenvoudig en simpel om te starten met het financieren van duurzame assets, geeft Moretti toe. “Normaalgesproken weten we wat we financieren en wat de levensduur is, maar bij deze producten zijn er meer onzekerheden.”

Desondanks hebben Moretti en zijn collega’s besloten dat als ze echt willen bijdragen aan verandering, ze open moeten staan voor duurzame projecten, volledig in ze moeten geloven en kennis moeten opdoen om ze te begrijpen. “Als je steeds maar op dezelfde manier blijft werken, komen er nooit innovaties.”

De kans dat duurzame assets gefinancierd worden is groter via een lease oplossing. “In dat geval zijn wij de eigenaren,” zegt Moretti. “Als er wat misgaat, kunnen we de producten terugnemen. Als het nodig is, kunnen we een elektrische auto of refurbished machines makkelijk opnieuw in de markt zetten.” Maar bij innovaties is het een ander verhaal. “Een gespecialiseerd instrument om stamcellen te gebruiken kun je natuurlijk niet zo makkelijk verkopen.”

Geen hobby meer

Het is eenvoudiger voor ABN AMRO Lease om in duurzame assets te investeren als de producten bekend zijn. Neem de bouwkranen van het bedrijf Nederhoff bijvoorbeeld. Ze gebruikten altijd diesel, maar zijn sinds kort zijn ze overgestapt op elektrische kranen. “Onze asset specialisten hebben onderzoek gedaan en met veel gebruikers en producenten gepraat. Toen we overtuigd waren dat de prestatie goed was, konden we ze financieren.”

Het werd al snel duidelijk dat de duurzame markt een enorm groeipotentieel heeft. ABN AMRO Lease financierde bijvoorbeeld in het tweede jaar al 900 procent meer zonnepanelen dan in het eerste jaar. Daarna zette de groei door met nog eens 150 procent.

Moretti merkte dat als bedrijven groene principes gaan toepassen, de sectoren waarmee ze samenwerken ook na beginnen te denken over de manier waarop ze werken. “Duurzaamheid is lange tijd beschouwd als een luxe hobby van linkse politici, iets dat de meeste bedrijven zich niet kunnen veroorloven,” zegt hij. “De wereld is veranderd. Duurzaamheid is mainstream geworden, deel van de economie en deel van elk bedrijf.”