Case study: bouwen zonder stikstof-uitstoot

img

Nieuws - 12 november 2020

Kijlstra, een Nederlandse betonmortelleverancier, gebruikt deels hybride vrachtauto’s en sinds kort een volledig elektrische betonmixer – de eerste ter wereld. Lees hoe ABN AMRO Lease met financial lease het wagenpark van deze betonmortelleverancier duurzamer maakt. Zo krijgen we een schonere lucht en gebeurt er wat aan de woningnood.

Achtergrond van de klant

Kijlstra Betonmortel B.V. levert al meer dan zeventig jaar betonmortel aan zowel de zakelijke als particuliere markt. Het bedrijf begon klein en heeft inmiddels zes betoncentrales, in Drachten, Wildervank, Emmen, Swifterbant, Amsterdam en Vianen.

Algemeen directeur Peter van der Wal: “Wij leveren gecertificeerde betonmortel, op tijd, tegen een faire prijs. Een compleet pakket op maat dus.”

De vraag van de klant

Kijlstra is hard bezig met het verjongen en verduurzamen van het wagenpark en had daar financiering voor nodig. De motoren van de oude vloot vallen nog binnen de Euro 5-norm, de Europese emissienorm, maar het bedrijf wilde ze graag vervangen door Euro 6-norm motoren met hybride aandrijving.

“Met deze nieuwe vrachtauto’s maken we een gezonde stap richting een duurzamere toekomst,” vertelt Van der Wal enthousiast. “En met de volledig elektrische mixer maken we een reuzestap.” Deze betonmixer stoot namelijk, anders dan bij gewone mixers, helemaal geen CO2 en NoX ,(stikstof) uit.

Duurzaam bouwen

De stikstofcrisis heeft de laatste tijd natuurlijk veel vertraging opgeleverd voor bouwprojecten. Daarom betekent duurzamer bouwen niet alleen een positief effect op de luchtkwaliteit, ook kunnen steden meer woningen bouwen en zo de woningnood oplossen.

Marieke van Doorninck, de Amsterdamse wethouder van Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid is dan ook blij met elektrische betonmixer: “In Amsterdam stellen we hoge duurzaamheidseisen aan nieuwe woningen die worden gebouwd,” zegt ze. “Zo duurzaam mogelijk bouwen is niet alleen prettig voor de omgeving, omdat het gepaard gaat met minder lawaai, maar helpt ons ook bij de stikstofproblematiek. Door onze stikstofuitstoot tijdens de bouw omlaag te brengen kunnen projecten op een verantwoorde manier doorgaan, zonder dat de kwaliteit van de natuur daarbij in het geding komt.”

Omdat er de komende jaren nog veel gebouwd gaat worden – denk aan woningen, kantoren, en wegen – neemt ook de opslag van bouwstoffen toe in de Amsterdamse haven. Volgens Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam, gaat het om zowel een groei in volumes als in innovatie. “Deze innovatieve betonmixer zorgt voor minder CO2- en stikstofuitstoot en is daardoor minder milieubelastend. Met dit soort initiateven maken we de haven en de stad duurzamer.”

Waarom ABN AMRO Lease?

Kijlstra is al sinds 2013 klant bij ABN AMRO, en hoorde nu over de mogelijkheden die ABN AMRO Lease biedt om bedrijfsmiddelen te leasen. “Wij zien in  ABN AMRO een partner die meedenkt met ons en ons een passende oplossing kan bieden,” zegt algemeen directeur Peter van der Wal. “ABN roept niet alleen dat ze voor duurzaamheid gaan, ze doen het ook echt.”

De financiering heeft het bedrijf echt verder geholpen, vertelt hij verder: “Door de financiële vraagstukken te beantwoorden, en te  regelen, kunnen wij ons bezig houden met waar we goed in zijn: het maken en leveren van betonmortel op de meest duurzame manier.”

De oplossing van ABN AMRO - Duurzame  toekomst

Het bedrijf wil de komende tijd nog verder verduurzamen. Technisch directeur van Kijlstra, René Kors, benadrukt dat één elektrische wagen nog maar het begin is. “Er zijn zo’n 150 betoncentrales in Nederland. Vanuit elke fabriek vertrekken dagelijks vrachtwagens en betonmixers. Als elektriciteit of waterstof in onze sector de norm wordt, creëren we een gigantisch milieuvoordeel.”

“Daarbij is een gezonde en passende financiering belangrijk,” zegt algemeen directeur Peter van der Wal. Hij kan andere bedrijven die op zoek zijn naar een soortgelijk product dan ook zeker adviseren om eens met ABN AMRO Lease te praten. “Het lijkt zo dat alle banken dezelfde producten hebben, maar de gedrevenheid waarmee ABN AMRO vooral in deze duurzame inzet onze partner wil zijn, onderscheidt hen van de rest.”

Meer relevante artikelen