Dagboek duurzame financiering #1

img

Nieuws - 22 september 2021

U denkt waarschijnlijk "Waarom hebben we in hemelsnaam nóg een kerel nodig die schrijft over duurzaamheid in een zakelijke context?". Wat als ik u zou vertellen dat ik veel zorgen deel als het gaat om duurzaamheid. Denk aan bedrijven die duurzaamheid gebruiken voor zakelijke doeleinden, zonder de ambitie om écht impact te maken?

Het is mijn ambitie om een transparant beeld te schetsen met betrekking tot duurzaamheid. Want duurzaamheid kan bedrijven niet alleen naar een hoger niveau tillen, het kan er tevens voor zorgen dat uw bedrijf échte impact maakt.

Ik ben Stefan, 33 jaar oud en woonachtig in Frankfurt samen met mijn vriendin. Mijn interesse in duurzame financiering begon in 2018, toen ik nieuwsgierig werd naar ‘het nieuwe’ in de wereld van financiën. Dit is nogal uniek is voor een ouderwetse sector met weinig baanbrekende innovaties in de afgelopen decennia. Om een lang verhaal kort te maken, ik trainde mezelf op het onderwerp en nam alle informatie die ik te pakken kon krijgen tot mij. Ik rondde een postdoctorale opleiding in duurzame financiën af, werd het aanspreekpunt binnen de organisatie en inmiddels ben ik verantwoordelijk voor alle activiteiten met betrekking tot duurzame financiering binnen ABN AMRO Asset Based Finance. Ik leef voor dit onderwerp en heb de ambitie om mijn kennis te verspreiden en zo goed mogelijk gebruik te maken van mijn positie.

Eerste blog

Wanneer je leest over hoe je een blog schrijft die blijft hangen, is één advies altijd "de eerste zin is de belangrijkste". Daarom begin ik met:

"Duurzaamheid: zinloos en duur?"

Tijdens mijn studie naar duurzame financiering heb ik verschillende interviews gehouden met Corporate Treasurers / CFO's over hun perceptie van duurzame financiering en duurzaamheid in een zakelijke context. Allemaal uitten ze twijfels over de impact die duurzaamheid heeft op hun bedrijven. Duurzaamheid zal volgens hen een spelbreker zijn voor veel bedrijven.

Ik wil echter een alternatieve visie schetsen. Aan de hand van drie stellingen leg ik uit waarom ik denk dat het veel duurder zal uitvallen als men duurzaamheid niet als een game changer in de bedrijfscontext zou aanvaarden. Aangezien de meeste bedrijven de betekenis van duurzaamheid voornamelijk beoordelen aan de hand van monetaire criteria, zal ik bij dit uitgangspunt blijven. Ik geloof dat bedrijfswaarde veel breder is en vaak niet goed meetbaar is in monetaire termen (maar dat laat ik nu even voor wat het is en ik zal mijn standpunten hierover later met u delen 😉 ).

Stelling 1: Veel bedrijven hebben geen 360° zicht op hun omgeving

Vertrouw op uw ogen, er komt een beweging uw kant op: 

  • politici die (eindelijk) de Europese richtlijn voor Supply Chain Act aannemen;
  • EU Taxonomy voor het definiëren van groene en sociale activiteiten / ondernemingen wordt regelgeving. In eerste instantie alleen voor grote en op de kapitaalmarkt gerichte ondernemingen, maar u kunt er zeker van zijn dat de beleidsmakers al plannen hebben om dit uit te breiden tot het MKB;
  • wet- en regelgeving die landen, financiële instellingen en bedrijven aanspreekt op wangedrag ten aanzien van het klimaat
  • en het allerbelangrijkste: in alle klantgesprekken moet op een gegeven moment duurzaamheid ter sprake komen.

De meeste besluitvormers in het bedrijfsleven zijn bekend met "Porter's five forces", "BCG matrix" of andere meetmethoden om hun marktpositionering te beoordelen. De aandeelhouderswaardetheorie is wijdverspreid en (verrassend genoeg nog steeds) algemeen aanvaard. Toch maakt de stakeholderwaardetheorie in Europa meer en meer opgang als gevolg van nieuwe generaties op de arbeidsmarkt en in managementposities. Het belangrijkste verschil is dat stakeholderwaardepropositie veel breder is in omvang en zich concentreert op een bredere groep stakeholders in een evenwichtigere benadering. De aandeelhouderswaardetheorie daarentegen accepteert aandeelhouders als essentiële stakeholders van bedrijven.

Stelling 2: Mensen hebben de neiging om korte termijn risico's te overwaarderen, terwijl ze lange termijn risico's onderschatten  

Onderzoekers ontdekten dat vier soorten vooroordelen zeer relevant zijn voor besluitvormers binnen bedrijven als het gaat om duurzaamheid. Dat zijn:

  1. Het kader: taal is cruciaal

De manier waarop informatie wordt gepresenteerd is zeer relevant voor besluitvorming. Door de kwestie in te kaderen als "klimaatverandering" vs. "opwarming van de aarde" wordt de urgentie van het nemen van actie verhuld.

  1. Optimisme: technologie en innovatie zijn nodig, maar individueel gedrag is essentieel

We hebben de neiging de waarschijnlijkheid van positieve gebeurtenissen te overschatten en de waarschijnlijkheid van negatieve gebeurtenissen te onderschatten.

  1. Relevantie: kennis is van cruciaal belang om goede beslissingen te nemen

Menselijk subjectief inzicht is altijd gebaseerd op wat we weten of denken te weten. Hierdoor zijn we al snel geneigd om het te negeren als het niet goed verankerd is. 

  1. Verantwoordelijkheid: handelen alsof de verantwoordelijkheid voor verandering de jouwe is, en de jouwe alleen.

Terughoudend zijn om te handelen omdat er geen wettelijk verankerd "gelijk speelveld" is, leidt tot het uitstellen van verantwoordelijkheid. Vaak aangeduid als "anderen doen het ook" effect.

Stelling 3: Stagnatie betekent achteruitgang

Sorry dat ik bot ben, maar transparant zijn over onderwerpen vereist ook eerlijkheid, dus een ongemakkelijke waarheid is: 

Beslissers in het bedrijfsleven zijn terughoudend met het nemen van cruciale beslissingen op het gebied van duurzaamheid, voornamelijk door een gebrek aan deskundigheid.

Klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid zijn ontegensprekelijk de belangrijkste problemen die wij als mensheid in de 21e eeuw moeten oplossen. En toch blijkt uit een recent onderzoek dat wereldwijd slechts 17% van de raden van bestuur die zitting hebben in duurzaamheidscomités, deskundig zijn op het gebied van duurzaamheid. Hierdoor hebben grote bedrijven in het verleden de controle over hun eigen lot verloren, ze hebben simpelweg de boot gemist. Trap niet in deze valkuil en zie duurzaamheid als een kans om successen te creëren of een concurrentievoordeel te ontwikkelen. 

Bent u nog steeds niet overtuigd? Vraag u dan gewoon af waar al die regelgeving toe leidt? Vroeg of laat leidt duurzame transitie tot het vormen en vormgeven van bedrijven. Fondsen worden gekanaliseerd, belastingregelingen worden aangenomen, consumentengedrag verandert en talenten zijn op zoek naar een doel in hun werkende leven. Dit gebeurt allemaal al in Europa en de veranderingen gaan snel.

Klinkt alles tot nu toe bekend in te oren? Gefeliciteerd! U bent waarschijnlijk uw omgeving op een duurzame manier aan het vormgeven.

Wordt u getriggerd door mijn uitspraken? Blijf dan nieuwsgierig en kijk naar wat er om u heen gebeurt. U zult zien dat het tijd is om de duurzame transitie te maken als bedrijf. Zo krijgt uw onderneming een gezonde basis én een hoger doel om voor te strijden. De betrokkenheid van uw personeel zal de pan uit rijzen!

"Het minste van de dingen met een betekenis is meer waard in het leven dan het grootste van de dingen zonder die betekenis" (citaat van Carl Jung, psycholoog)

Tot zover mijn eerste, maar zeker niet laatste blog. Op welk onderwerp binnen duurzaamheid zal ik me de volgende keer richten? Laat het me weten door een e-mail te sturen naar stefan.stubing@abnamroabf.com.

Met vriendelijke groet,
Stefan

**Deze blog is oorspronkelijk in het Engels geschreven en kan hier worden gelezen**