Case study: apparatuur voor de tandartspraktijk leasen

img

Nieuws - 13 juli 2021

Tandarts Ageeth Wildervank en haar partner Jorrit Visser volgden twee jaar geleden hun droom: een eigen praktijk openen die precies bij ze past qua kwaliteit, service en sfeer. Daarvoor kochten ze een nieuw pand, voerden een omvangrijke renovatie uit en moesten ook alle tandartsapparatuur en -benodigdheden kopen. Hoe hebben ze dat financieel geregeld?

Achtergrond van de klant

De HuysTandarts opende in 2019 de deuren van de nieuwe locatie in Grouw (of Grou in het Fries), een dorp ten zuiden van Leeuwarden. Ageeth Wildervank werkte al sinds 2003 als tandarts, maar wilde graag voor zichzelf beginnen. “Het is gebruikelijker om een bestaande praktijk over te nemen omdat je dan meer financiële zekerheid hebt,” vertelt ze. “Maar ik wilde graag bij nul beginnen en zowel het personeel als de patiënten uitzoeken die bij me passen.” Haar partner Jorrit Visser zegde zijn baan als business controller op om de administratie en boekhouding van de praktijk te doen.

Inmiddels hebben ze 2750 patiënten. “Mensen komen van heinde en verre voor onze goede dienstverlening,” zegt Wildervank. De naam van de praktijk verwijst naar de huiselijke sfeer die ze wilden creëren. “Het moet een beetje zoals thuis worden,” licht ze toe. “Geen klinische wachtkamer, maar een soort huiskamer, waarvan je een warm gevoel krijgt. Niet alles wit dus.”

De HuysTandarts is een platte organisatie waarin alle medewerkers veel verantwoordelijkheid krijgen en veel kans krijgen zich te ontwikkelen. “Zo is onze jongste tandartsassistente van 22 jaar goed in strategisch denken,” zegt Visser. “Zij bepaalt daarom de planning en stuurt de vijf kamers en twaalf personeelsleden aan.”

De uitdaging van de klant

De praktijk is gevestigd in een voormalig pand van de Friesland Bank. Wildervank en Visser hadden een duidelijk idee van hoe de praktijk er van binnen uit moest zien: met een zo optimaal mogelijke looproute zodat personeel en patiënten elkaar niet in de weglopen. In 2019 lieten ze het gebouw daarom volledig transformeren. “Het is eigenlijk nieuwbouw in een oud jasje geworden,” vertelt Visser die het hele project leidde. “Alleen de vloer, buitenmuren en het dak stonden er nog.”

Tegelijkertijd wilden ze graag een zo duurzaam mogelijk gebouw: het is volledig geïsoleerd, honderd procent elektrisch, zonder gas dus, er zijn warmtepompen, een warmteterugwinsysteem, zonnepanelen en ledverlichting. “We dragen graag een steentje bij aan het milieu,” zegt Visser. “Bovendien is deze manier van bouwen toekomstgericht. De overheid stelt steeds meer duurzaamheidseisen, dus zo zijn we goed voorbereid.”

Het pand kochten de tandarts en haar partner met eigen geld. Voor de renovatie en de inrichting van het pand hadden ze een hypotheek nodig. Daarnaast hadden ze ook nog alle apparatuur en materialen in de behandelkamers nodig. “Een tandartsstoel kost al snel evenveel als een middenklasse auto,” zegt Wildervank. “We hadden vijf tandartsstoelen nodig, een microscoop, sterilisatiemateriaal, röntgenapparatuur en veel kleine apparatuur en materialen, zoals tangetjes, vulmateriaal, watjes. Maar daar hadden we geen geld meer voor.”

De oplossing van ABN AMRO

Het stel nodigde drie grote banken uit voor een gesprek, vertelt Visser. “We merkten al snel dat de accountmanager van ABN AMRO het meest proactief en betrokken was. Hij geloofde net zoveel in onze droom als wij.” Wildervank vult aan: “We zaten niet bij ABN AMRO, maar we hebben mensen nodig met dezelfde drive als wij. Het kan zijn dat ze ook de goedkoopste waren.”

ABN AMRO bood een hypotheek voor de verbouwing en inrichting van het pand en adviseerde daarnaast een leaseconstructie voor de apparatuur en benodigdheden van €285.000. “Je gaat een overeenkomst aan met de bank om alles wat je nodig hebt te kopen en dat los je af binnen zeven jaar,” legt Visser uit. “Elke maand betaal je een deel van het bedrag plus rente. Na zeven jaar is de apparatuur van ons. Het zou kunnen dat de spullen dan vervangen moeten worden, maar ze kunnen ook tweemaal zo lang meegaan als ze goed onderhouden worden.” Wildervank: “Voor ons was dit de beste oplossing.”

Het resultaat van de samenwerking

In de zomer van 2019 begon deze tandartspraktijk met drie behandelkamers en zes personeelsleden. Inmiddels zijn er al vijf kamers in gebruik en is het personeel verdubbeld. “Nu gaan we eerst stabiliseren, zorgen dat alle processen efficiënt verlopen,” zegt Wildervank. “Vervolgens de specialisaties uitbouwen. We hebben nu twee tandartsen en we willen graag een derde aantrekken.”

Binnen vijf jaar hopen ze uit te breiden met een zesde behandelkamer en vervolgens wellicht een specialisatieafdeling op de eerste verdieping. Elke kamer moet dan natuurlijk weer ingericht worden met de juiste tandartsapparatuur. “Dan overwegen we zeker weer te leasen.” zegt Visser.

Meer informatie

Ook interesse om uw bedrijfsmiddelen te leasen? Wij bieden ruimte voor úw succes.

Waarom kiezen voor lease?

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen