Elektrisch de steden bevoorraden dankzij lease van ABN AMRO

img

Nieuws - 17 maart 2022

In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 in minimaal dertig Nederlandse steden een zero-emissiezone is. Hoe ga je hiermee om als organisatie? Algemeen directeur Bas Euser van logistiek dienstverlener Koninklijke Euser vertelt over de proef van zijn bedrijf met elektrische vrachtwagens. “Het is mooi dat  ABN AMRO Lease en onze opdrachtgevers hun nek uitsteken. Dit is de toekomst.”

De uitdaging van de klant

In 2025 mogen er in minstens dertig steden dus geen vrachtwagens en bedrijfsbusjes op diesel meer rijden  “Die omslag willen en moeten we dus snel maken,” zegt Bas Euser. “Mensen zien ons continu rijden, dus ik vind dat we ook een voorbeeldfunctie hebben.”

Een paar jaar geleden werd de overstap naar elektrische koelmotoren al gemaakt. “Dat scheelt enorm in uitstoot en lawaai,” licht Euser toe. “Fijn als je op een terrasje zit en er komt een vrachtwagen de voorraden aanvullen.”

De wens om een proef te doen met volledig elektrische vrachtwagens bestond al een jaar of vijf en aanvankelijk onderzocht het bedrijf de mogelijkheden om de bestaande diesels om te bouwen. Maar dat bleek duur en niet altijd even duurzaam. Ondertussen namen de mogelijkheden om elektrische trekkers op te laden toe en verdubbelde de actieradius door recente innovaties naar 250 kilometer. Voor een bedrijf als Koninklijke Euser dat vooral korte ritten rijdt, zijn er dus wel mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden.

“Het was een hele klus om de ideale trekker te vinden, maar dat is nu dus gelukt,” zegt de algemeen directeur. Retailpartner Albert Heijn rijdt sinds kort in een DAF CF Electric trekker en een DAF CF Electric bakwagen gaat vanaf 1 maart vanuit partner HAVI verschillende fastfood restaurants in de regio Rotterdam bevoorraden.

Elektrisch vrachtvervoer

De oplossing van ABN AMRO

De wens en het enthousiasme waren er dus, maar de kosten van elektrische vrachtwagens liggen wel een stuk hoger dan van dieselwagens – zo’n drie keer zo hoog. De beide voertuigen kostten bij elkaar maar liefst €1 miljoen inclusief de infrastructuur. “Een forse investering dus,” zegt Euser. Via een financiële leaseconstructie bij ABN AMRO, samen met een subsidie van de overheid en de bereidheid van opdrachtgevers om mee te betalen, bleek het echter mogelijk te zijn om de elektrische trekkers aan te schaffen.

Het lag voor de hand om dit samen met ABN AMRO Lease te doen, vertelt Euser. “De bank is al twintig jaar onze vaste financieringspartner. Het heeft er misschien mee te maken dat we een familiebedrijf zijn, maar ik hou van samenwerkingen op de lange termijn. Bovendien komt het onderwerp duurzaamheid en welke stappen we kunnen maken terug in elk gesprek dat we met de bank hebben.” Hij noemt de stimulans van de bank hierin “redelijk uniek” en zegt: “Dat ligt ook aan de medewerkers. Zij hebben ons altijd gestimuleerd om voor duurzame oplossingen te kiezen.”

Het resultaat van de samenwerking

Koninklijke Euser wil allereerst leren van de ervaringen in de praktijk met deze elektrische trekkers. “We weten niet hoe het gaat verlopen, hoe lang de accu’s van deze auto’s meegaan bijvoorbeeld,” zegt Euser. “Maar we zijn bereid onze neus te stoten. Wij hebben de verplichting om dat risico te nemen.” De verwachting is wel dat deze trekkers langer meegaan dan de diesels, zo’n tien in plaats van zeven jaar.

Elektrisch rijden betekent een hele andere manier van werken, legt Euser uit. “We moeten anders plannen. Dus de ervaringen van onze chauffeurs, de rest van de organisatie en ook onze opdrachtgevers zijn heel belangrijk.” De data worden gedeeld met TNO en de Fontys Hogeschool die een onderzoek doen naar alle in Nederland rijdende elektrische trucks, waardoor de werkwijze verbeterd kan worden.

Om dit experiment uit te voeren kon Koninklijke Euser niet zonder de partners die hierin geloofden en erin wilden investeren, benadrukt de algemeen directeur. “Naast goede afspraken is wederzijds vertrouwen hierbij heel belangrijk. Iedereen staat op scherp om dit project te laten slagen. Dat is heel mooi om te zien.”

Euser-Bas

De toekomst

Op dit moment levert het experiment geen geld op en Euser zegt dan ook: “Uiteindelijk moet het natuurlijk betaalbaar worden en moet de consument een beetje meer betalen. Daar moeten mensen zich bewust van worden, hoewel op de lange termijn elektrisch rijden wel goedkoper gaat worden. We ontkomen niet aan elektrisch rijden en dit is natuurlijk nog maar het begin.”

Inmiddels heeft Koninklijke Euser gesprekken met andere opdrachtgevers over het vervoer van hun producten in elektrische vrachtwagens. “Sligro die veel over de grachten in Amsterdam rijdt heeft interesse en Picnic, die nu al de boodschappen elektrisch naar hun klanten brengt, wil het vervoer van en naar hun distributiecentrum ook elektrisch maken.”

De kans is dus groot dat Koninklijke Euser het aantal elektrische wagens dit jaar verder uit gaat uitbreiden – hoogstwaarschijnlijk weer met hulp van ABN AMRO Lease.

Meer informatie

Ook interesse om uw bedrijfsmiddelen te leasen? Lees meer over de mogelijkheden.

Bereken direct uw leaseprijs

Van paard en wagen tot groot logistiek dienstverlener

Koninklijke Euser is een vierde generatie familiebedrijf, gespecialiseerd in transport van goederen binnen Nederland en de Benelux in de sectoren retail, horeca en zorg. Met 380 vrachtwagens en 150 opleggers rijdt het bedrijf voor klanten als Sligro en Jumbo vanuit de eigen locaties in Barendrecht (hoofdvestiging), Amsterdam en Veghel en veertien locaties bij opdrachtgevers.

“Mijn opa begon het bedrijf in 1919 door met paard en wagen een bodedienst te starten,” vertelt Bas Euser, algemeen directeur en derde generatie. “Mijn vader en oom reden na de Tweede Wereldoorlog ieder met hun eigen auto naar klanten in Rotterdam en Dordrecht. Dat was dus al de start van het binnenstedelijk vervoer. Vanaf de jaren zeventig is Euser gestart met het vervoer van Groente en Fruit vanuit Barendrecht.”

Ondanks de pandemie groeide het bedrijf, dat zich, verteld Bas Euser trots, sinds 2020 ‘koninklijk’ mag noemen. “Ons bedrijf heeft niet alleen een historie van meer dan honderd jaar, waarin we heel wat crisissen overleefd hebben, we kijken ook honderd jaar vooruit. We hebben inmiddels een zodanige schaalgrootte dat we de verplichting hebben om stappen te nemen op het gebied van duurzaamheid.”

Lees meer over zero emissie stadslogistiek via onze Expert Academy.

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen