Hoe financiert u de transitie naar een wagenpark van elektrische voertuigen?

img

Nieuws - 28 februari 2022

Elektrische Voertuigen (EVs) maken uw bedrijf duurzamer - en dat is belangrijk voor regelgevers, klanten en aandeelhouders. Hier leest u hoe u de overstap kunt maken.

De auto-industrie is hard op weg naar een duurzame en elektrische toekomst. Volgens het Internationaal Energieagentschap waren er eind 2020 wereldwijd ongeveer 10 miljoen elektrische voertuigen (EVs) op de weg. Een stijging van 41% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het agentschap schat dat de EV-markten aanzienlijk kunnen groeien als overheden hun inspanningen om de klimaatdoelstellingen te halen, versnellen. In het scenario voor duurzame ontwikkeling, waarin de netto-nuldoelstellingen worden gehaald, zal het wereldwijde EV-wagenpark in 2030 230 miljoen.

Ten eerste, interventie door de overheid. De Europese Green Deal en het Akkoord van Parijs dwingen bedrijven en autofabrikanten hun CO2-uitstoot te verminderen. Ten tweede, de veranderende verwachtingen van de consument. Mensen worden zich bewust van de risico's van klimaatverandering en zetten bedrijven onder druk om hun producten en processen te heroverwegen. De derde factor is het integreren van nieuwe technologieën waardoor EVs gemakkelijker, goedkoper en efficiënter zijn. Daarnaast is er een verhoogde vraag door nieuwe diensten zoals ridesharing.

Het streven naar netto-nuldoelstellingen heeft gevolgen voor elk bedrijf

De transportsector is 's werelds grootste uitstoter van kooldioxide na de energie- en industriesector, en een groot deel van deze uitstoot houdt rechtstreeks verband met het bedrijfsleven.[1]

Bedrijven moeten niet alleen rekening houden met nieuwe regelgeving, maar ook met het feit dat klimaatverandering risico's inhoudt voor toeleveringsketens en de stabiliteit van de wereld bedreigt. En nu consumenten kiezen voor bedrijven die waarde hechten aan duurzaamheid, wordt een slim milieubeleid essentieel voor aandeelhouders en investeerders.

Overschakelen op duurzamere bedrijfsvoering, zoals invoering van EVs, kan bedrijven ook helpen de strijd om talent te winnen. De pandemie heeft werknemers ertoe aangezet om opnieuw te evalueren wat ze van werkgevers verlangen. Volgens een wereldwijd onderzoek van het IBM Institute for Business Value is 71% van de werknemers en werkzoekenden meer geneigd te kiezen voor een bedrijf dat een duurzaam beleid voert. Bedrijven die werknemers betrekken bij hun duurzaamheidspraktijken hebben ook meer kans op een grotere betrokkenheid op het werk.

Tijdens COP26 zijn verschillende grote landen en autoproducenten overeengekomen om tegen 2040 volledig elektrisch te rijden. Noorwegen mikt op 2025, het VK op 2030, en veel autoproducenten hebben soortgelijke doelstellingen. Maar de verschuiving naar EVs vindt nu plaats omdat bedrijven begrijpen dat het verbeteren van de duurzaamheid centraal moet staan in elke strategie. Duurzaamheidsrisico's gaan verder dan louter reputatierisico's en voor veel sectoren is elektrificatie de meest veelbelovende manier om de emissiedoelstellingen te halen.

Overschakelen op EVs

De aanschafkosten van EVs zijn weliswaar hoger dan die van traditionele benzine- of dieselauto's, maar die worden gecompenseerd door lagere exploitatie- en onderhoudskosten. De elektrische motoren van EVs zijn minder onderhoudsintensief dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Bedrijven die gebruik maken van duurzame energienetwerken zien lagere bedrijfskosten en vermindering van hun CO2-impact.

Overschakelen naar een EV-wagenpark is een stapsgewijs proces. Het eerste dat u moet doen als u een wagenpark hebt, is een evaluatie. Bepaal uw doelstellingen, of het nu gaat om het verlagen van de CO2-uitstoot, het verlagen van de kosten voor het beheer van een wagenpark of het verhogen van de tevredenheid van uw werknemers. De installatie van EV-laders moet worden overwogen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u als ondernemer subsidie aanvragen onder de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De overstap van uw wagenpark naar EVs kan het best gebeuren wanneer u uw leasecontracten vernieuwd.

ABN AMRO Lease kan u helpen bij de financiering van uw overgang. Wij bieden een lease-oplossing die op uw behoeften wordt afgestemd. Met een vast maandelijks bedrag weet u waar u financieel aan toe bent. Een lease financiering is mogelijk tot 100% van het voertuig.

In 2019 was ABN AMRO de eerste Nederlandse bank die volledig overstapte op elektrische leaseauto's. Ook lanceerde zij haar Amber carsharing service en duurzame private lease service voor medewerkers die hun auto willen inruilen voor slimmere, schonere alternatieven.

ABN AMRO Lease kan uw bedrijf helpen om de transitie-reis te beginnen. 

[1] Global CO2 emissions by sector 2020 | Statista

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen