Lease brengt hijskraanspecialist M. Verschoor B.V. naar nieuwe hoogten

img

Nieuws - 06 oktober 2022

In de transitie naar duurzame energie zijn windmolens – of windturbines, zoals ze officieel heten – belangrijke energie-opwekkers. Hoger in de lucht is de wind krachtiger en stabieler dan dichter bij de grond. Het logische gevolg: windturbines rijzen steeds verder de hoogte in om meer stroom op te wekken, inmiddels soms tot 240 meter tiphoogte. En dat vraagt om bijzonder hijswerk.

Erik Hans van de Kop, directeur van specialist in hijswerkzaamheden M. Verschoor B.V.: “De grootste mobiele opbouwkraan in de wereld voor dit soort werkzaamheden is de Liebherr LG 1750 SX3. Een kans in de markt, waarmee we bovendien bijdragen aan de energietransitie. Eén probleempje: ook de kosten ervan zijn torenhoog. Erik Hans: “Met alles erop en eraan - inclusief de vrachtwagens voor het vervoer en de gereedschapscontainers – gaat het om een miljoeneninvestering.”

Windindustrie: een sector met toekomst

Het familiebedrijf Verschoor werd 56 jaar geleden gestart door Maarten Verschoor senior – inmiddels is het in handen van zijn zoon Maarten. Erik Hans vertelt: “Junior, zoals ik hem noem, en ik zijn echt yin en yang. Hij is de ondernemer en ik de manager. Als we ’s avonds een goed idee hebben, voeren we het morgen uit. Dat is het leuke aan ons bedrijf. Zelfs met meer dan 100 medewerkers – inclusief collega’s van onze andere onderneming, dat tweedehands kranen verkoopt – vergaderen we zo min mogelijk en nemen we binnen 5 minuten beslissingen.”

Zo bouwde het bedrijf in korte tijd, naast de verhuur van hijskranen, een businessunit op voor windindustrieprojecten. “Wij zien toekomst in windturbines. Zo wil de Duitse overheid in 2025 drie keer zo veel windmolens bouwen ten opzichte van 2022. En vanwege de constantere windstroom op grotere hoogten, vervangen energieleveranciers en overheden momenteel veel bestaande windturbines door nieuwe, hogere exemplaren met meer rendement. Daarvoor zijn kranen nodig die op zo’n hoogte kunnen werken en de zwaardere motoren kunnen hijsen.”

Volgeboekte Liebherr kraan zorgt voor stabiele omzet

Dé kraan om deze hoge windturbines op te bouwen is de Liebherr LG 1750 SX3. Daarmee kan zelfs gewerkt worden op 175 meter hoogte. Erik Hans: “Er worden jaarlijks maar een tiental van deze kranen geproduceerd. Momenteel zijn wij zelfs het enige bedrijf in Nederland met deze machine. En hij is al volgeboekt tot 2023 om 100 tot 120 windturbines per jaar op te bouwen. Als het goed is zien we de Liebherr alleen een weekje thuis voor onderhoud. Dus ondanks de hoge investeringskosten zagen wij geen groot risico.”

Bijkomend voordeel is de stabiele omzetflow van projecten in de windturbinesector. Waar de reguliere bouwverhuur te maken heeft met verliesgevende periodes door de bouwvak in de zomer en sneeuw in de winter, zijn de kranen voor windturbines gedurende het hele jaar volgepland. “Zo weten we waar we aan toe zijn, dat geeft onze werknemers ook rust.”

Huisbankier ABN AMRO regelt snelle lease

Gelukkig zag huisbankier ABN AMRO ook toekomst in de reuzenkraan. Erik Hans: “In het verleden hebben we via een andere partner voor het eerst een dergelijke kraan met een leaseconstructie gefinancierd. Omdat onze vaste bankier ABN AMRO zo goed meedacht, besloten junior en ik destijds al om de volgende keer met hen in zee te gaan. Zo zijn we begin 2022 voor deze Liebherr naar ons lease-contactpersoon bij ABN AMRO gegaan om samen de business case op te bouwen. Binnen drie maanden was de aanschaf geregeld.”  

“Je kunt bij een lease vooral kijken naar de prijs, maar wij kiezen niet altijd de goedkoopste oplossing. De voorwaarden, zoals een terugkoopregeling, zijn minstens net zo belangrijk. En ons contact met ABN AMRO is heel goed. We spreken elkaar regelmatig en nodigden hen uit op een windturbinesite om met eigen ogen te zien waar we aan bouwen. Onze vaste accountmanager en contactpersoon voor leases regelen alles onderling zo goed, dat het soms lijkt alsof we maar met één persoon te maken hebben.”

Geleasete kraan bouwt windmolenpark in de Flevopolder

Terwijl de windturbinemarkt op volle toeren draait, waarborgt Erik Hans de kwaliteit van zijn hijswerkzaamheden door zoveel mogelijk ‘eigen’ medewerkers in te zetten. “Met een kraan een gewicht van 120 duizend kilo naar 166 meter hoogte brengen, vraagt de nodige coördinatie en ervaring van een machinist. Gelukkig hebben we, ondanks het huidige personeelstekort, zeer gekwalificeerde machinisten in huis.” Wil je de machinist in actie zien? De geleasete Liebherr kraan is voorlopig verzekerd van werk en tot begin 2023 te zien bij Windplan Groen in de Flevopolder. Daarna gaat hij naar België en Duitsland.

Benieuwd hoe het opbouwen van een windturbine in zijn werk gaat? Bekijk deze video.

Ook interesse om bedrijfsmiddelen te leasen?

Bereken direct uw leaseprijs

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen