Met een elektrische leasekraan kiest Kuiphuis voor de toekomst

img

Nieuws - 13 juni 2023

Of het nu gaat om het plaatsen van een jacuzzi, de bouw van een woning of ziekenhuis, of een  grootschalig infraproject, de kranen van Kuiphuis Kraanverhuur – en hun bestuurders – zijn dagelijks bezig met het veilig verplaatsen van producten door de lucht. Een tak van sport waarin eigenaar Bob Bruijsten steeds vaker kiest voor elektrische kranen om de continuïteit van zijn bedrijf te waarborgen. Bob: “Als ik – via een lease – investeer in een kraan, moet ik tien tot vijftien jaar vooruitkijken. Dan realiseer ik me dat de aanschaf van traditionele machines geen toekomstbestendige keuze is.”

‘Continuïteit is duurzaam’

In 2008 nam Bob als directeur-eigenaar het stokje over van het familiebedrijf, dat ondertussen bijna 115 jaar bestaat en vestigingen heeft in Nederland en Duitsland. Daarvoor was hij sales engineer bij kraanbouwer Spierings: een van de bedrijven achter de kranen die Kuiphuis verhuurt. Bob: “Het lag niet vast dat ik het familiebedrijf over zou nemen; ik merkte gewoon dat ik er echt zin in had. In ons gedreven familiebedrijf vind ik continuïteit het allerbelangrijkste. Voor mij heeft dat veel te maken met duurzaamheid: als je je richt op de toekomst, continu zorgt voor tevreden klanten, een prettige werksfeer, en een nog beter product, dan ben je als vanzelf duurzaam bezig. Natuurlijk kijken we naar people, planet, profit, en hebben we zonnepanelen en een paar kleine windmolens. Maar wat ik het belangrijkste vind is: Hoe kunnen we op de lange termijn werkgelegenheid garanderen en blijven zorgen voor de 100 gezinnen van onze medewerkers? Krijgen onze klanten het product waar ze om vragen? Biedt deze machine maximaal comfort aan de machinist, of kunnen we daar nog dingen in aanpassen? Dat zijn de vragen waar ik dagelijks over nadenk.”

Kuiphuis’ wagenpark met 13 elektrische kranen

Vanuit zijn langetermijnvisie heeft Bob ondertussen dertien – grotendeels – elektrische machines in de verhuur. Elektrische aandrijving is nog geen wettelijke verplichting voor hijskranen, maar volgens Bob kan dat snel veranderen. Voor hem reden om alleen nog machines met een vorm van elektrificatie aan te schaffen. De meesten draaien en hijsen via een accu op stroom, een enkele kraan rijdt zelfs elektrisch. Ook daarvan heeft Kuiphuis er een paar in het assortiment, hoewel het bouwen van zo’n volledig elektrische kraan een extreem complex proces is.

Bob: “Je kunt ze vergelijken met de eerste Tesla’s. Daar was in het begin ook om de haverklap iets mee aan de hand. Hetzelfde gold voor onze eerste elektrische kraan – de Spierings SK40 City Tower. Die kochten we in 2018, maar pas na drie jaar gebruik en veelvuldig sleutelen, opereert de machine probleemloos. Met name het elektrisch rijden op de weg, met een meer dan 60 ton wegende machine, is ingewikkeld. Er zijn van dit elektrisch draaiende én rijdende type kranen dan ook maar vier of vijf exemplaren in heel Nederland. Onder klanten is er veel interesse, en we gaan regelmatig in gesprek over de bijbehorende meerprijs en meerwaarde van echt duurzame oplossingen.”

Lease van ’s werelds grootste mobiele torenkraan

De eigenaar van Kuiphuis leaset nagenoeg alle kranen van zijn machinepark. Eerder sloot hij per machine een nieuwe lease af, maar onlangs koos Bob voor een grote leaseafspraak, waarbinnen hij tot een maximumbedrag gemakkelijk en flexibel nieuwe kranen kan aanschaffen. De laatste uitbreiding? De grootste mobiele torenkraan ter wereld met een hijscapaciteit van 10.000 kilo: de mild-hybrid SK1265-AT6 Spierings Mobile Crane om precies te zijn. Bob: “Vanwege zijn 72 ton aan gewicht rijdt deze kraan op diesel, maar op de bouwplaats kan hij in principe de hele dag emissieloos draaien – als er tenminste voldoende stroom aanwezig is. Dat is wel eens ingewikkeld, want zo’n kraan staat elke dag ergens anders en soms ligt  een stroompunt net te ver weg of is er vanwege disbalans op het net te weinig stroom beschikbaar. Zulke uitdagingen dwingen ons ook tot nadenken over nieuwe oplossingen, zoals de ontwikkeling van een extra accu-vliegwiel; een energieopslagsysteem dat in korte tijd veel energie kan opslaan of vrijgeven. Wij willen natuurlijk wel dat onze duurzame investering – van 1,4 miljoen – tot zijn recht komt.”

‘De ABN AMRO weet wat kraanfinanciering écht inhoudt’

Verreweg de meesten leases van Bob lopen bij de ABN AMRO Lease. Bob: “We vragen altijd meerdere offertes aan, maar komen toch vaak weer uit bij ABN AMRO Lease. Soms vanwege de rentecondities. En anders wel vanwege de uitstekende service. Ik heb altijd dezelfde contactpersoon, er wordt snel gereageerd en ze zijn goed bereikbaar. En nog belangrijker: ze weten wat een kraanfinanciering inhoudt. We leasen altijd naar eigendom, maar zonder onderhoud omdat we daar zelf verantwoordelijk voor willen zijn. Bij de ABN AMRO begrijpen ze dat en kennen ze onze objecten – ze zijn zelfs al eens in de fabriek geweest. Daardoor kunnen ze onze risico’s en restwaarde beter inschatten. Dat kenmerkt voor mij een goede objectfinancier.”

Ook interesse in de lease van een elektrische hijskraan?

 

Bereken direct uw leaseprijs

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen