Een vijfde Leasevrachtwagen voor Harm

img

Nieuws - 10 maart 2023

Harm Dijkstra werkt al 38, zeer gevarieerde jaren als vrachtwagenchauffeur. Hij begon in loondienst, had vervolgens een eigen bedrijf met acht chauffeurs in dienst – wat hem “een dagtaak aan regelwerk” gaf – en schaalde ten slotte af naar het huidige kleinere, overzichtelijke transportbedrijf Harm Dijkstra V.O.F. waar hij samen met zijn vrouw eigenaar van is. Voor Harm is de aanschaf van nieuwe vrachtwagens eens in de vijf jaar een noodzakelijke en forse uitgave, waar hij goed over nadenkt: “Rekening houdend met mogelijke onverwachte gebeurtenissen, leg ik liever niet te veel van ons eigen geld in.”

Chauffeur zijn: vrijheid en hard werken

Sinds Harm besloot zijn bedrijf kleiner te maken, is hij zelf weer vaker op de weg. Harm: “In de transportsector moet je ofwel vrij groot worden ofwel heel klein blijven en dit formaat bevalt me een stuk beter. We hebben een bestelbus voor de koeriersdienst in de buurt, waarmee mijn vrouw en dochter pakketjes bezorgen, en twee vrachtwagens voor regionaal vervoer van zeecontainers in de Benelux.” Over de keuze voor kleiner zegt Harm: “De romantiek van de lange afstanden rijden was er na zoveel jaren wel vanaf. Het is hard werken. Daar staat tegenover dat je een bepaalde vrijheid hebt, die het chauffeursvak aantrekkelijk maakt. Bovendien ben je meer gemotiveerd als het je eigen toko is. Vandaar deze keuze. Mijn vrouw regelt als mede-eigenaar alle administratieve zaken. Ik rijd zelf alleen nog in Nederland, dus de lange dagen en korte nachten onderweg heb ik inmiddels verruild voor kortere dagen en mijn eigen bed.”

‘Een vrachtwagen kost meer dan een ton’

Logischerwijs zijn vrachtwagens en opleggers voor de vervoerder van zeecontainers onmisbaar. Harm: “Ik moet alle containers kunnen vervoeren, hoe verschillend ze ook zijn van lengte en gewicht. Daar zitten veel kwaliteits- en veiligheidseisen aan. Zo kan ik bijvoorbeeld meer vracht meenemen als de vrachtwagen lichter is. Alles bij elkaar kost zo’n vrachtwagen meer dan een ton. Een behoorlijke uitgave, die ik in vijf of zes jaar moet terugverdienen. En omdat transport steeds minder mag kosten, wordt het terugverdienen steeds moeilijker. Dus over zo’n uitgave denk ik goed na.”

Lease geeft meer financiële ruimte

Voor Harm en zijn vrouw is het afsluiten van een financiële lease voor zijn vrachtwagens eigenlijk vanzelfsprekend geworden. “We leggen een gedeelte eigen geld in. Maar niet te veel, want je weet nooit voor welke onverwachtse gebeurtenissen je komt te staan. Dat vind ik het grote voordeel van een lease: je houdt meer financiële ruimte, want je hoeft niet direct het hele bedrag zelf op tafel leggen. Natuurlijk heb ik een maandelijkse financiële verplichting, maar die vervul ik in etappes. En je kiest zelf in hoeveel jaar je afbetaalt. Zo is de afbetalingstermijn van de vrachtwagen waarmee ik alleen in Nederland rijd zes jaar in plaats van vijf.”

‘Als het goed is, is het goed’

De eigenaar van het transportbedrijf is al lange tijd klant bij de ABN AMRO. In 2007, toen hij zijn eigen bedrijf startte, hielp de bank hem al met zijn startkapitaal. “Ik kwam bij de ABN AMRO en het klikte gewoon. Het contact was goed, ze hadden goede voorwaarden en ze hebben ons goed geholpen met het voorschieten van alle kosten. Mijn eerste leasecontract is een jaar of tien geleden afgesloten en het afsluiten ervan gaat steeds soepeler. Onlangs heb ik mijn vijfde vrachtwagen geleased bij de ABN AMRO. Tegenwoordig vraag ik gemakkelijk online of telefonisch een nieuwe lease aan. Ik heb door de jaren heen heus wel eens een andere bank gecheckt, maar nooit serieus overwogen om over te stappen. Als het goed is, is het goed; zo simpel is het. Ik kan bij ze terecht voor vragen en als er een probleem is, dan lossen ze dat op. Ze doen hun werk en dat doen ze goed.” Ook interesse in een financiële lease?

 

Bereken uw eigen vrachtwagen leaseprijs

 

Relevante lease objecten

Meer relevante artikelen