Voordelen financiële lease

Als ondernemers bedrijfsmiddelen leasen, kiezen zij vaak voor financiële lease. Deze financieringsvorm heeft namelijk financiële en fiscale voordelen. Naast deze voordelen zitten er echter ook uitdagingen aan financiële lease. Hoe het zit, leggen we hieronder aan u uit.

Financiële lease zakelijk voordelen en nadelen

Weeg de voordelen van financiële lease af tegen de nadelen en maak daarna de juiste keuze voor uw onderneming.

Voordelen financiële lease

 • Meer financiële ruimte
  Eén van de grootste voordelen van financiële lease is dat u niet in één keer een groot bedrag uitgeeft, maar maandelijks een vast bedrag betaalt. Dat bedrag mag u deels zelf bepalen. Zo houdt u financiële ruimte om andere investeringen te doen of heeft u meer financiële zekerheid. Zo kunt u groeien met uw bedrijf.
 • Recht op fiscale voordelen financiële lease
  Bij financiële lease bent u namelijk economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en daarom komt deze op uw balans te staan. Denk aan fiscale voordelen zoals aftrekposten en afschrijving.
 • Flexibele inrichting
  U bepaalt deels wat u per maand betaalt, bijvoorbeeld door de looptijd aan te passen of een aanbetaling te doen.
 • Vrije keuze bij onderhoud en reparatie
  Omdat u eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparatie en eventuele schade. Als er bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt nodig is, dan bepaalt u zelf wanneer en bij welke partij u dat laat doen.

Op de pagina ‘Waarom lease?’ ontdekt u meer voordelen van leasen in het algemeen.

Aandachtspunten financiële lease

Naast de voordelen van financiële lease zijn er ook een aantal aandachtspunten aan verbonden. Deze benoemen wij hieronder: 

 • Verantwoordelijkheid voor onderhoud en reparatie
  Met het vaste bedrag dat u per maand betaalt, financiert u alleen het bedrijfsmiddel. Verzekering, onderhoud, reparatie en eventuele wegenbelasting betaalt u zelf. Bij operationele lease heeft u vrijwel geen omkijken naar onderhoud en reparatie.
 • Btw-voorwaarden
  Als u de btw meefinanciert, dan kunt u de btw niet terugvorderen of verrekenen.
 • Lagere solvabiliteit
  De solvabiliteit is de hoeveelheid eigen vermogen ten opzichte van uw balanstotaal. Omdat het bedrijfsmiddel als schuld op uw balans staat, daalt de solvabiliteit van uw bedrijf. Een lage solvabiliteit maakt het lastiger om financiering te krijgen.
 • Mogelijk extra kosten
  Leaset u bijvoorbeeld een bedrijfswagen of vrachtwagen, dan maakt u vooraf een schatting van het aantal kilometers dat u verwacht te gaan rijden. Op basis daarvan stellen we uw maandbedrag vast. Overschrijdt u dat aantal kilometers, dan moet u extra betalen.

Kom meer te weten over financiële lease

Wilt u meer weten over de voordelen van financiële lease? Of bent u benieuwd of financiële lease voor u de slimste keuze is? Daar vertellen we graag meer over, dus neem gerust contact met ons op.