Corona-regelingen moeten de economie draaiend houden

img

Nieuws - 02 maart 2021

Bedrijven zijn sinds de pandemie voorzichtig met investeringen. Arjan Hofstede, Accountmanager Programme Lending Clients bij ABN AMRO Lease vertelt hoe verschillende regelingen daar verandering in moeten brengen. ‘Ik verwacht dat dit jaar weer meer in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd gaat worden, ook via lease’.

Het was vorig jaar al duidelijk en dit jaar ook weer: vanwege de onzekere situatie stellen veel ondernemers investeringen liever maar even uit. De overheid probeert bedrijven nu te stimuleren om toch investeringen te blijven doen met bijvoorbeeld de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). “We zijn hier heel blij mee,” reageert Arjan Hofstede. “Deze regeling is erg goed voor ondernemers, maar uiteraard ook voor ons als financiële instelling en leasebedrijf.”

Vooral kleinere en middelgrote bedrijven doen nu minder investeringen, vertelt hij. “Ook zie je dat veel bedrijven die duurzamer willen worden nu denken: dat doen we toch maar op een later moment. Transport- en logistiekbedrijven die elektrisch willen gaan rijden bijvoorbeeld.”

“Die daling in investeringen is niet goed voor de economie,” vervolgt Hofstede. “Als er geen nieuwe machines worden gekocht, krijgt de bouwer van die machines geen bestellingen, maar het staalbedrijf ook niet. We willen graag dat de economie blijft draaien en ook dat we technologisch bijblijven, want als er geen investeringen in nieuwe technologie wordt gedaan gaat ook de Nederlandse concurrentiekracht omlaag.”

Verrekenen met de loonheffing

Maar nu is er dus de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). De regeling geldt voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen in 2021 of 2022 van meer dan € 1.500 en minimaal € 20.000 per aanvraag. Voor investeringen tot € 5 miljoen kunnen bedrijven een korting van 3,9 procent krijgen, boven dat bedrag 1,8 procent. De bedoeling is om de investeringskorting te verrekenen met de af te dragen loonheffingskosten. De aanvraag kan vanaf 1 september 2021 en maximaal vier keer per jaar gedaan worden. 

“Dit is beste wel een forse korting,” vindt Hofstede. “En het mooie van de BIK-regeling is ook het feit dat deze stapelbaar is op andere stimuleringsregelingen. Het is dus niet in plaats van die regelingen, maar er bovenop.”

Hij noemt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en regelingen om groene investeringen te stimuleren, de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Bovendien heeft ook ABN AMRO een aantal regelingen in het leven geroepen om ondernemers tijdelijk financieel te helpen als dat nodig is in verband met de pandemie, vertelt de accountmanager. Bijvoorbeeld de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB-C)-regeling en de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC).

Naar de toekomst kijken

Hofstede verwacht dat door al deze regelingen bedrijven weer voorzichtig naar de toekomst durven te kijken. Als je als ondernemer zekerheid wil over de maandelijkse kosten of niet je eigen spaargeld wil aanbreken kan het leasen van bedrijfsmiddelen een oplossing zijn, legt hij uit.

“Eigenlijk alle bedrijfsmiddelen die je gebruikt in een bedrijf om er geld mee te verdienen kun je leasen.” Hij noemt als voorbeelden auto’s, busjes, machines voor de bouw en in de agrarische sector, zonnepanelen en medische apparatuur, zoals röntgen- en een echoapparaat. “We kunnen voor de 100 procent investeren in het bedrijfsmiddel. Het is heel snel te regelen en met lagere maandtermijnen dan bij bijvoorbeeld een lening.”

ABN AMRO Lease is de op een na grootste leasemaatschappij van Nederland. “Wij hebben veel asset- of objectkennis in huis: specialisten die bijvoorbeeld goed weten wat een object waard is na een bepaalde periode en hoe lang deze economisch gezien mee kunnen. Daarom durven we langer te financieren.”

Leasen van bedrijfsmiddelen

Toch merkt Hofstede regelmatig dat bedrijven nog niet weten dat ABN AMRO Lease bestaat en de lease van bedrijfsmiddelen aanbiedt. “Vorige week hoorde ik het nog van een klant: ik wist niet dat jullie ook lease doen. Eerder deden ze investeringen van hun eigen middelen of betaalden het via leningen.”

Nederland is wat lease betreft dan ook nog in ontwikkeling, vertelt hij. “Van de landen waar we gevestigd zijn, naast Nederland ook Engeland, Duitsland en Frankrijk, is de lease van bedrijfsmiddelen vooral in Engeland veel gebruikelijker.”

Lease van bedrijfsmiddelen is echt voor groot en klein, benadrukt Hofstede. “Van een bedrijf als Shell tot de bloemist op de hoek. Als je minimaal zes maanden ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel kun je al aan aanvraag doen. En ook voor bedrijven die internationaal werken zijn er veel mogelijkheden.”